Szolgáltatók Nyár közepén érheti el az infláció az idei csúcsát

Nyár közepén érheti el az infláció az idei csúcsát

MTI | 2018.06.12 16:21

Nyár közepén érheti el az infláció az idei csúcsát

Várhatóan júliusban éri el az infláció az idei csúcsát, ami 3 százalék, vagy kissé afölött is lehet az Aegon Alapkezelő szakértője szerint.

Hirdetés

Bakos Ádám, az alapkezelő vezető kötvény vagyonkezelője a cég keddi, budapesti sajtóbeszélgetésén arról is beszélt, hogy a kormány következő évekre várt 4 százalék feletti növekedési célja túlságosan ambiciózus, ugyanis számos kihívással kell majd szembenézni. Ilyen lehet Donald Trump eltervezett kereskedelmi háborúja, ami több gondot is okozhat azoknak a német járműipari cégeknek, amelyeknek jelentős beruházásai vannak Magyarországon is, de a Brexitnek is több negatív, rövid távú hatása lehet sorolta a szakember.

Kadocsa Péter elnök-vezérigazgató az Aegon Alapkezelő megalakulásának idei 20. évfordulójára utalva felidézte, hogy a magyar részvénypiacon jó hozamokat elérni nem, vagy alig lehetett az elmúlt 20 évben, mivel a BUX kosara nagyon sokszor változott, 1998 óta mindössze négy olyan részvény maradt benne, amely akkor is a BUX kosarában volt. A legjobban az OTP részvénye teljesített, 1211 százalékos hozamot mutatott fel ez alatt az évek alatt - jelezte.

Elmondta: a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának 2011 novemberi "egyszeri átirányítása" jelentősen hatott az Aegon Alapkezelő akkori kezelt vagyonára, míg az intézkedés előtt 1187 milliárd forint volt az alapkezelőnél felhalmozott vagyon, az állami lépés után az összeg mintegy 600 milliárd forintra esett vissza.

Az Aegon Alapkezelő most mintegy 800 milliárd forintot kezel, míg tavaly év végén 770 milliárd forint volt a vagyon nagysága, ezzel piaci részesedése 5 százalékot ér el közölte Kadocsa Péter.

Szólt arról is, hogy jelenleg számos kihívással néznek szembe az alapkezelők, így a növekvő felügyeleti elvárások, az emelkedő költségek (a technológia, az elemzések és a fejlesztések következtében), illetve a csökkenő vagyonkezelési díjak is növelik a problémákat. Kihívást jelent a folyamatosan változó, szigorodó szabályozás, továbbá a befektetési alapok piacának átrendeződése is, főleg az ingatlanalapok népszerűsége nőtt, melyek már a legnagyobb eszközosztályt adják. A pénzpiaci alapok osztálya viszont lassan megszűnik, ahogy a pénz átmegy a lakossági állampapírokba - mondta az alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink