Szolgáltatók Nem változott az üzleti bizalom

Nem változott az üzleti bizalom

MTI | 2018.12.20 13:50

Nem változott az üzleti bizalom

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint az októberi adatok alapján a harmadik negyedévi konjunktúramutató stagnált, az előző negyedévi 42 ponton állt.

Hirdetés

Az MKIK GVI harmadik negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésében 400-300 kis- és középvállalkozás, 100 nagyvállalkozás, vezetőjét kérdezte meg üzleti helyzetéről, kilátásairól.

A tájékoztatás szerint a negyedéves konjunktúrakutatás kezdete, 2010 óta a 42 pont az eddigi legmagasabb érték. A harmadik negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozásoknál a legmagasabb, 51 pont, a feldolgozóipari cégek körében 41, a kereskedelmi cégek csoportjában 40 ponton áll, míg az egyéb gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégek esetében 36 ponttal a legalacsonyabb.

Az előző negyedévhez képest az építőipari cégek körében 6 pontos növekedés tapasztalható, az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtó vállalatok esetében viszont 3, a kereskedelmi vállalkozásoknál pedig 5 ponttal csökkent a mutató értéke. A feldolgozóipari vállalkozások csoportjában júliushoz viszonyítva nem történt változás.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke 30 pontos szinten áll, amely 4 ponttal magasabb az előző negyedévben tapasztalt értékhez képest, ami arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése kevésbé egyöntetűvé vált a júliusi felméréshez képest írják.

A kis- és középvállalkozások körében az üzleti bizalom szintje a júliusi visszaesést követően októberben ismét növekedést mutat, a júliusi 34 pontról 41 pontra emelkedett. Ez az érték a kkv-körkép konjunktúrakutatás kezdete, 2005 óta az eddigi legmagasabb érték.

Ugyanakkor a kkv körkép bizonytalansági mutató értéke októberi adatok alapján 6 ponttal nőtt a 2018. júliusihoz képest, jelenleg 36 ponton áll, ami azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások véleménye is kevésbé egyöntetűvé vált közölte az MKIK GVI.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink