Szolgáltatók Nem fordítanak elég figyelmet a digitális rátermettségre a cégek

Nem fordítanak elég figyelmet a digitális rátermettségre a cégek

MTI | 2019.04.23 16:28

Nem fordítanak elég figyelmet a digitális rátermettségre a cégek

PwC Risk In Review tanulmánya arra is rámutat, hogy a kockázatkezelő szakembereknek saját digitális rátermettségükön is javítaniuk kellene.

Hirdetés

Bár számos szervezet már alkalmazza az új technológiákat belső ellenőrzési, kockázatkezelési és megfelelőségi funkciói részeként, az ebből származó előnyöket mégsem sikerült teljes mértékben a digitális átalakulásba történő beruházásokkal kapcsolatos döntések szolgálatába állítani – mutat rá a PwC Risk In Review című legfrissebb globális tanulmánya.

A PwC több mint 2000 cégvezetőt, vezető tisztségviselőt, igazgatósági tagot és szakembert kérdezett meg a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről, valamint több tucat vezetővel és igazgatósági taggal készített interjút. A felmérésben részt vevők 99 országból 27 iparágat képviseltek.

A felmérés szerint a vállalatoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az erősebb digitális készségek és kapacitás kialakítására a kockázati funkciójukon belül, hogy napjaink technológia által vezérelt világában megalapozottabb döntéseket hozzanak a kockázatokról.

Major Andrea, a PwC Magyarország vállalati kockázatkezelési részlegének cégtársa kiemelte: a kockázatkezelési szakemberek üzleti tevékenységét – az adatelemzéstől a nagyobb automatizálásig – nemcsak a technológia alakítja át, hanem a potenciális kockázatok is. Bár a digitális átalakulás a kockázatok azonosítására és a megalapozottabb döntéshozatalra is kínál lehetőségeket, a tanulmány rámutat arra, hogy számos szervezet még nem él teljes mértékben ezekkel – tette hozzá.

A digitalizáció segítené a hosszútávú döntéshozatalt is

Az első számú magyar döntéshozók mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy a rendelkezésére álló kockázati kitettségi adatok kellően átfogóak a hosszú távú döntéshozatalhoz. Ez azt jelenti, hogy a kockázatkezelési funkciók nem használják ki az elérhető bőséges adatmennyiségben rejlő lehetőséget.

A szakértő létfontosságúnak nevezte, hogy a kockázatkezelési szakemberek felismerjék: digitális rátermettségük javításával sokat tehetnek azért, hogy fontos partnerekké és vezetőkké váljanak, és segítsék szervezetüket a digitális kezdeményezésekkel járó előnyök jobb kiaknázásában.

A tanulmány alapján a kockázati funkciók segíthetik a megalapozottabb döntéshozatalt, a szervezet digitális tervét teljes egészében támogatják, fejlesztik a munkavállalók készségeit és új tehetségeket vonnak be – sorolta. A további előnyök között van, hogy lehetővé teszik a szervezet számára, hogy valós időben reagáljon a kockázatokra, és aktívan bevonják a döntéshozókat a legfontosabb digitális kezdeményezésekbe.

Kiemelt Partnereink