Szolgáltatók Nem érdekli a kormányt a dolgozók véleménye a cafetériáról

Nem érdekli a kormányt a dolgozók véleménye a cafetériáról

Szabó Fanni | 2018.07.12 15:52

Nem érdekli a kormányt a dolgozók véleménye a cafetériáról

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a törvényalkotási bizottság előtt beszélt volna a dolgozókat érintő égető problémáról július 12-én. A kormánypárt azonban megszavazta, hogy ne kapjon szót.

Hirdetés

Az első napirendi pont volt a cafetéria-csomag a törvényalkotási bizottság ülésén. Kordás László (nyitóképünkön) már előre jelezte felszólalási szándékát, döbbenten vette tudomásul, hogy nem tolmácsolhatja a több mint kétmillió magyar dolgozót képviselő szakszervezetek álláspontját. Szavazáson döntöttek a tagok: 12-en meghallgatták volna Kordást, a kormánypárt részéről azonban 21-en tartózkodtak, így nem kapott szót. A döntés után Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével tartott sajtótájékoztatót, amit a Facebookon is közvetítettek.

A szakszervezeti szövetség elnöke az autopro.hu-nak elmondta, hogy várhatóan július 20-án döntenek a cafetéria-csomag módosításáról, ami jövő év januárjától lépne életbe. A döntésig aligha van lehetősége a szakszervezetnek tárgyalni a kormánnyal. Az érdekegyeztető fórumokon azt a választ kapták, hogy mérlegelik a javaslatokat. Július 11-én azonban lejárt a határidő a módosító javaslatok benyújtására.

Ősszel indulnak bértárgyalások és mivel a kollektív szerződés része általában a cefetéria rendszer a változás szerződésmódosítást is jelenthet, ami konfliktust szül. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy kollektív munkaügyi vitába keverdik a szakszervezet és a munkáltató mondta el Kordás László.

A szakszervezeti vezető szerint februárban robbanhat ki nagyobb konfliktus, amikor a dolgozók megkapják a fizetési papírjaikat és szembesülnek azzal, hogy megvonták a kedvezményeket: a diákhitel átvállaláson keresztül a lakástámogatáson át a bérletekig.

– Nyílt levelet írtunk minden parlamenti képviselőnek, kíváncsian várjuk, hogyan szavaznak. A cafetéria-elemek közül a készpénz volt a második legnépszerűbb, annak megszüntetése nagy érvágás lenne. A nagyobb vállaltoknál lévő szakszervezeteket arra kértem, próbáljanak meg a menedzsmenttel egyeztetni, és közösen a kormány felé jelezni, milyen problémákat rejt magában a mostani módosítás – fogalmazott Kordás László kérdésünkre.

A szakszervezetek ellenlépéseket fontolgatnak. Jelenleg felméréseket végeznek egy lehetséges demonstrációval kapcsolatban, ahol a munkavállalók kifejezhetik nemtetszésüket. Egyelőre azonban azt tapasztalják, hogy a dolgozók még nem eszméltek rá arra, hogy mit veszíthetnek.

– A cafetéria-rendszer módosításával mindenki veszít. Ugyan a költségvetés a nyertese lesz, hiszen növelték az adóbevételeket, de olyan fontos társadalompolitikai célok, mint például az öngondoskodás támogatása, a határon belüli mobilitás támogatása mind-mind háttérbe szorulnak, de ott van például sok más mellett az iskolakezdési támogatás is, amit ha megvonnak, a családok életét nehezíti meg, arról nem is beszélve, hogy sztrájkhullám is kezdetét veheti – zárta Kordás László.

Kiemelt Partnereink