Szolgáltatók Négy éve volt utoljára ilyen rossz a befektetők hangulata

Négy éve volt utoljára ilyen rossz a befektetők hangulata

MTI | 2018.12.11 08:53

Négy éve volt utoljára ilyen rossz a befektetők hangulata

Négyéves mélypontra esett decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben az olasz költségvetési terv miatt Brüsszel és Róma között éleződő konfliktus, valamint Nagy-Britannia uniós kilépésének bonyodalmai miatt a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint.

Hirdetés

A csaknem háromezer befektetési szakember és értékpapírpiaci elemző bevonásával készült felmérés kimutatta, hogy decemberben négy éves mélypontra, mínusz 0,3 pontra csökkent az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásaikat számszerűsítő index.

Novemberben 8,8 ponton állt a mutató, az előzetes becslések alapján pedig decemberben 8,4 pontra lehetett számítani. A mutató elemei közül az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő index 20,0 pontra csökkent decemberben a novemberi 29,3 pontról, a várakozásokat számszerűsítő pedig mínusz 18,8 pontra mínusz 9,8 pontról.

A mutató a negyedik egymást követő hónapban csökkent decemberben. Szeptemberben 12,0 pontra csökkent az augusztusi 14,7 pontról, majd októberben tovább 11,4 pontra, illetve novemberben 8,8 pontra.

A mutató egy évvel ezelőtt, 2017 decemberében 31,1 ponton, novemberben pedig 34,0 ponton, tíz éves csúcson állt.

Legalacsonyabb értékét, mínusz 42,7 pontot 2009 márciusában érte el a mutató. Negatív értéket 2014 decemberében mutatott legutóbb az index, mínusz 2,5 pontot. Azóta mindvégig pozitív tartományban járt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink