Szolgáltatók Négy éve volt utoljára ilyen magas a kamatláb Romániában

Négy éve volt utoljára ilyen magas a kamatláb Romániában

MTI | 2018.06.22 15:23

Négy éve volt utoljára ilyen magas a kamatláb Romániában

Három százalék fölé, 3,09 százalékra emelkedett pénteken Romániában a három hónapos bankközi hitelkamatláb, ami több mint három és fél éves csúcsot jelent.

Hirdetés

A román nemzeti bank adatai szerint legutóbb 2014 szeptemberében volt magasabb a hitelkamat, akkor 3,10 százalékon állt.

Csütörtökhöz képest 0,14 százalékkal emelkedett a kamatláb. A három hónapos bankközi hitelkamat alapján számolják ki a lejalapú változó kamatú hitelek törlesztőrészletét.

A háromhónapos bankközi hitelkamatláb tavaly szeptembertől kezdett el gyors ütemben emelkedni, amikor még 1 százalék alatt volt, idén áprilisban lépte át a 2 százalékot.

A jelzáloghitelek törlesztőrészletét befolyásoló hathónapos bankközi hitelkamatláb is 3,17 százalékra emelkedett az előző napi 3,07 százalékról. Ez több mint négyéves csúcsot jelent, hiszen legutóbb 2014 májusában volt ugyanilyen magas.

A hitelkamatláb emelkedése elemzők szerint összefügg azzal, hogy Romániában öt éves csúcsra emelkedett az infláció, amely májusban elérte az 5,41 százalékot. A fogyasztói árindex-növekedés gyorsabb ütemű, mint a régió többi országában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink