Szolgáltatók Napirenden van a helikopterbeszerzés

Napirenden van a helikopterbeszerzés

MTI | 2014.12.06 10:23

Napirenden van a helikopterbeszerzés

Nem múlt ki, csak időben kitolódott, továbbra is napirenden van szállító helikopterek beszerzése - mondta a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak.

Hirdetés

Siklósi Péter a lap szombati számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: a beszerzés költségeire vonatkozó becslések 80-200 milliárd forintról szólnak, miközben a teljes 2014-es költségvetésük kétszáznegyvenmilliárd forint körül jár. "Ez annyit tesz, hogy a kormánynak kellene a zsebébe, azaz a központi büdzsébe nyúlnia" a beszerzéshez - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mennyi, és milyen helikopterre van szükség kifejtette: "egyfelől szállítókapacitást kell teremtenünk, másfelől harctámogatásra is alkalmas gépekre van szükségünk. Mivel anyagi lehetőségeink szűkösek, nem vásárolhatunk ebből és abból is amennyit szeretnénk, hanem muszáj valamiféle egyesített megoldást keresnünk".
"Szerencsénkre találhatók ma a piacon olyan forgószárnyasok, amelyek a mi céljainknak megfelelnek" - tette hozzá.
Közölte azt is, hogy a szállítással kapcsolatban érdeklődők között nem volt orosz cég.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a hadsereg a jövőben az eddiginél nagyobb figyelmet élvez. Mindez nemcsak a július elsejétől esedékes harminc, majd 2019-ig az évenként öt-öt százalékos fizetésemelésben nyilvánul meg, hanem abban is, hogy több lesz a hazai és külföldi gyakorlat és jut pénz fejlesztésre. Ez utóbbival kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy a tüzérséget például biztosan fejleszteni fogják.

Kiemelt Partnereink