Szolgáltatók NGM: az engedélyezett gazdálkodóknak egyszerűbb a bejelentés az ekáerben

NGM: az engedélyezett gazdálkodóknak egyszerűbb a bejelentés az ekáerben

MTI | 2016.10.13 09:18

NGM: az engedélyezett gazdálkodóknak egyszerűbb a bejelentés az ekáerben

Az engedélyezett gazdálkodók a csütörtöktől hatályos jogszabálymódosítással egyszerűbb bejelentést tehetnek az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye.

Hirdetés

Az egész unió területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodóknak a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadniuk az ekáer-szám igénylésekor.

Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodó a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól, így többek között kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzésen kell átesnie. Ezek a már meglévő kedvezmények egészülnek most ki a kormány adópolitikájával összhangban az ekáer-könnyítéssel.

A szabályok kijátszásával az érintettek sokat kockáztatnak, hiszen az adójogszabályok súlyos megsértése esetén nemcsak a hagyományos szankciókkal - adóbírsággal, késedelmi pótlékkal - számolhatnak, hanem elveszthetik kedvezményes minősítésüket is.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink