Szolgáltatók NGM: a visegrádi országoknak fontos szerepük van az európai járműipar fejlődésében

NGM: a visegrádi országoknak fontos szerepük van az európai járműipar fejlődésében

MTI | 2017.10.11 13:40

NGM: a visegrádi országoknak fontos szerepük van az európai járműipar fejlődésében

A visegrádi országok fontos szerepet töltenek be az európai járműipar dinamikus fejlődésében, ezen belül a kutatásfejlesztésben és a gyártásban is – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az Automotive Hungary szakkiállítás sajtótájékoztatóján Budapesten.

Hirdetés

Pomázi Gyula kiemelte: több kormányzati kezdeményezés is elindult a járműipar és az ágazatainak fejlesztésére mind a nagyvállalatok és a kisvállalatok körében, mind a beszállítóknál. Hozzátette, a zalaegerszegi tesztpálya építése az előirányzatoknak megfelelően halad, egy éven belül már folyhatnak a kísérletek a pályán.

Emlékeztetett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adataira: a magyar járműipar a GDP 4,5 százalékát adta, a feldolgozóipari termelés 30,2 százalékát tette ki. A járműipari termelés 92 százaléka export. A teljes magyar áruexporton belül a közúti járművek 17,9 százalékot tettek ki, és a közúti járművek kivitelének 75,1 százaléka az Európai Unióba irányult. A magyar járműiparban több mint 155 ezren dolgoztak. A járműipari termelés értéke elérte a 25,3 milliárd eurót, a 4 meghatározó gyártó az Audi, a Mercedes, a Suzuki és az Opel. Magyarországon több mint 520 ezer személyautót gyártottak.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást idén október 18. és 20. között rendezik meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A kiállításnak idén 215 kiállítója lesz 12 országból, az érdeklődők száma évről évre nő, tavaly 10 ezer szakmai látogatója volt. A kiállításon bemutatkoznak az iparág legjelentősebb szereplői, köztük a Bosch, a Continental, a Flex, a KUKA, a TRUMPF, a Thyssen Krupp, és a ZF Hungária. A sort új kiállítók bővítik Németországból, Dél-Koreából, Olaszországból, Svájcból és Tajvanból – sorolta.

A kiállításon részt vesz a Thyssen Krupp Presta Hungary Kft. is, a vállalat vezérigazgatója Marc de Bastos Eckstein a tájékoztatón elmondta, hogy a Thyssen Krupp az utóbbi egy évtizedben szerteágazó autóipari tevékenységet végzett Magyarországon. A győri szerelőüzemnek 120 dolgozója van, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gyárban, ahol elektromechanikus kormányszervót és hengerfejbe integrált vezérműtengelyt gyártanak, közel 500 munkahelyet teremtenek 2019 végére. Beruházás indult Debrecenben, ahol 250 munkahely létesül 2020-ig.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink