Szolgáltatók Moduláris, távolról irányítható dekontamináló robot prototípus fejlesztésébe kezdett a HEPENIX Kft.

Moduláris, távolról irányítható dekontamináló robot prototípus fejlesztésébe kezdett a HEPENIX Kft.

Hepenix Műszaki Szolgáltató Kft. | 2018.12.10 10:47

Moduláris, távolról irányítható dekontamináló robot prototípus fejlesztésébe kezdett a HEPENIX Kft.

A “Könnyen testre szabható, moduláris, távolról irányítható, automatikus dekontamináló robot kifejlesztése" című projekt megvalósítására a HEPENIX Műszaki Szolgáltató Kft., összességében 78,7 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert 2017. decemberében a GINOP-2.1.7-15-2016 pályázati felhívás keretében.

Hirdetés

A GINOP-2.1.7-15-2016-01688 pályázati azonosítóval rendelkező prototípusfejlesztési projekt a Széchényi2020 keretében valósul meg. A projekt 2018 év márciusában indult Pakson és várhatóan 2019 év februárjában zárul. A kutatás-fejlesztési projekt végrehajtása során a HEPENIX Kft. arra vállalkozott, hogy bizonyítsa, a magyar fejlesztői képességekkel készített eszközök megállják helyüket, sőt élvonalbelinek számítanak a világpiacon.

A projekt célja egy olyan eszköz fejlesztése, amely képes megtisztítani (dekontaminálni) az atomerőművekben előforduló, radioaktívan szennyezett felületeket. A tisztítás célja az adott tárgy környezetében mérhető sugárzás csökkentése, ezzel a területen végzett karbantartási munkálatok biztonságosabbá tétele, vagy a megtisztított alkatrész későbbi kezelésének egyszerűsítése.

Az eszköznek távolról vezérelhetőnek kell lennie, hogy már a tisztító beavatkozás is biztonságos legyen a kezelő személyzet számára, elkerülhessék a radioaktív térben tartózkodást.

A projekt fizikai eredménye egy dekontamináló robot, amely egy adott méretű és alakú felületre alkalmazható. Azonban az atomerőművi környezetben változatos geometriák fordulhatnak elő. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb felületet eredményesen meg tudjuk tisztítani, több méretű és többféle geometriára alkalmas eszközökre is szükségünk lehet. Ezért a berendezést modulokból építjük fel, amely modulok mérete és kialakítása más és más lehet. A különböző modulok egymással kombinálhatók, így elérve a gazdaságos és hatékony kialakítást. A modulok összerendelhetőségét egy kiválasztási rendszer tartalmazza.

A kialakított termék-rendszernek fontos szerepe lehet az atomerőművek karbantartásán túl, a már kiöregedett atomerőművek leszerelésénél, illetve felépítéséből adódóan könnyedén átalakítható lesz gáz- és olajipari munkálatokhoz is.

További információ kérhető:
Domonkos Szabolcs
Telefon: +36-23-382-853
E-mail: [email protected]

Hirdetés

Kiemelt Partnereink