Szolgáltatók Mivel lehet itthon tartani a magyar mérnököket? – megkérdeztünk cégeket

Mivel lehet itthon tartani a magyar mérnököket? – megkérdeztünk cégeket

Pardavi Mariann | 2017.01.27 06:30

Mivel lehet itthon tartani a magyar mérnököket? – megkérdeztünk cégeket

Nagy port kavart a mérnökök kivándorlásáról szóló cikkünk: éppen ezért megkérdeztünk pár hazai céget, mivel próbálják elejét venni a magyar szakemberek távozásának.

Hirdetés

A Hays Hungary adatai alapján írt cikkünk egyik legnagyobb felismerése az volt, nem igaz (legalábbis mérnökök tekintetében), hogy elsősorban az Y-generáció hagyja el az országot a jobb lehetőségekért. Sokkal inkább a pályakezdő vagy a nem családos X-generációs munkavállalók terveznek külföldre költözni. Az anyagi juttatások az elsődleges szempont mind a munkahely kiválasztásánál, mind a munka miatti költözésnél, a szakmai fejlődési lehetőségek és a felelősségteljes pozíció másodlagosak. Tehát külföldre is elsősorban a jobb anyagi juttatások és a magasabb életszínvonal miatt szeretnének költözni, mert bár a mérnökök fizetése a magyarországi diplomás átlagkeresetnél jóval magasabb, de még így sem érik el a nyugat-európai bérszínvonalat.

Kiss Gabriella, a győri Melecs EWS GmbH Magyarországi Fióktelepének személyügyi vezetője szerint senki számára nem meglepő a felmérés eredménye, miszerint a pénz az első a motivációs tényezők között a munkahely és a munkakör kiválasztásánál.

– Tudjuk azt is, hogy a pénz önmagában nem tesz elégedetté, mégis a versenyképes fizetés megteremtésével, a teljesítmény alapú bónusz rendszer működtetésével, a reális célok kitűzésével, egyénre szabott, választható béren kívüli juttatási rendszerrel, mint alapfeltételekkel, foglalkozni kell. A kezdőmérnököket 250-300 ezer forintos kezdőfizetéssel tudjuk alkalmazni, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ez elmarad azokhoz a bérekhez képest, amit külföldön ajánlanak a friss diplomás mérnököknek. Bízunk abban, hogy ha minden negyedik mérnök el is megy külföldre, az itthon maradó három mérnök elégedettségét itthon is meg tudjuk teremteni. A fizetéseket ezért minden évben benchmark adatok alapján felülvizsgáljuk, és a hazai piaci viszonyokhoz alakítjuk. Figyeljük a versenytársakat, és megtesszük a versenyben maradáshoz szükséges béremelési lépéseket. Az idén a járulékcsökkentésből adódó megtakarítást egy az egyben továbbadtuk dolgozóink részére, és a következő emelést áprilisra tervezzük. A fiatal generáció jellemzője, hogy nyitott a világ felé, ki szeretné próbálni magát egy más országban, és ezt az indító motort szerintem még a mostaninál sokkal magasabb fizetéssel sem tudnánk fékezni. Ennek ellenére szerencsére nálunk is vannak fiatal mérnökök, tele ambícióval, tanulni vágyással. Nekik lehetőséget biztosítunk a szakmai fejlődésre, képzéseken vehetnek részt és hosszú távú munkahelyet biztosítunk részükre.

Kiss Gabriella úgy gondolja, a piaci helyzethez igazodva kell megvalósítaniuk a fizetések emelését. Szerinte azonban ennél is nehezebb talán, de sokkal fontosabb egymás segítése, az egymásra való odafigyelés, az egoista gondolkodás helyett a közösségek építése.

A kecskeméti vonóhoroggyártó Bosal Hungary azt közölte, tervezik a bérek átlagnál magasabb fejlesztését a mérnökök esetében, ami által egyre kisebb lesz a különbség a magyar és a külföldi keresetek között. Hozzátették, jelenleg is gyakorlat a vállalaton belüli külföldi munkalehetőség: ha valaki egy magyar anyavállalattól kerül ki külföldre, annak az az előnye, hogy biztosított a visszatérés lehetősége, így azok is, akik a családalapítást Magyarországon tervezik, folyamatos karrierpályát tervezhetnek.

A Continental csoport a mérnököket versenyképes fizetéssel, kihívást jelentő szakmai feladatokkal és hosszú távra megtervezett pályaképpel, cégen belüli karrierlehetőségekkel próbálja itthon tartani. Ebben nagy segítség a Magyarországon jelenleg hat gyárral és egy abroncs kereskedelmi központtal jelen lévő Continental kedvező piaci megítélése, a folyamatos fejlesztés és fejlődés. Az Autopro megkeresésre azt közölték, a képzett munkatársak tömeges kivándorlását jó munkahelyi légkörrel, béren kívüli juttatásokkal, családi rendezvényekkel és továbbképzések támogatásával is próbálják csökkenteni. A váci gyárban a külföldi kiutazások vagy a nagyobb projektekben való részvétel, valamint a változatos, kihívást jelentő munka is hozzájárul ehhez. A makói üzemben úgy tapasztalják, hogy a kedvező megítélés mellett segíti a mérnökök megtartását a barátok és családtagok véleménye is, sokan az ő közelségük miatt maradnak, de a jobb életszínvonallal és a kint kapható magasabb juttatásokkal nehéz versenyezni. A maradás vagy költözés döntésében a mérnököknél az anyagi juttatás az elsődleges szempont, majd a szakmai kihívást végül a pozícióval járó felelősséget veszik figyelembe. Előfordul, hogy a már külföldön dolgozók hívó szavával a hazai lehetőségek nem tudnak versenyezni. A külföldön vezető pozícióban dolgozó régi évfolyamtársak sokszor állással, lakással várják és segítik a most nekiindulókat. Vác környékéről a jó nyelvi alapokkal rendelkező egyetemi, főiskolai vagy technikusi végzettségűek könnyen találnak munkát külföldön, akár a szomszédos Ausztriában, akár Németországban, Londonban vagy Amszterdamban. Vácon úgy látják, hogy a nyelveket beszélő, magasan képzett kollégák megtartását segítheti a nagyobb nemzetközi projektekben való részvétel lehetősége, illetve új feladatok, például a nyíregyházi beruházásban való közreműködés is.

Kiemelt Partnereink