Szolgáltatók Miskolcot választotta hajtómű-szervizelésre a Lufthansa Technik

Miskolcot választotta hajtómű-szervizelésre a Lufthansa Technik

MTI | 2019.02.21 14:55

Miskolcot választotta hajtómű-szervizelésre a Lufthansa Technik

A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép-javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra. Mérnököket is keresnek.

Hirdetés

Magyarországot választotta legújabb repülőgépmotor alkatrész szerviz központjának helyszínéül a Lufthansa Technik. Az Európa legnagyobb légitársaságához tartozó leányvállalat 42,7 milliárd forint értékű zöldmezős beruházásával 400 munkahelyet teremt majd a borsodi megyeszékhelyen.

A hivatalos német nemzeti légitársaság, Európa egyik legnagyobb légitársasága „Deutsche Luft Hansa AG" néven alakult meg 1926-ban. A Lufthansa a Star Alliance légiszövetség alapító tagja, jelenleg a vállalatcsoport több mint 550 leányvállalattal rendelkezik, melyek között megtalálható személyszállítással foglalkozó Eurowings és Brussels Airlines, a teherszállításban érintett Lufthansa Cargo, valamint a karbantartással foglalkozó Lufthansa Technik.

A Lufthansa Technik AG (LHT) vállalatot 1994-ben hozták létre, összesen több mint 30 vállalat tartozik az MRO-szolgáltatásokat (maintenance and repair operations – karbantartási és javítási tevékenység, szolgáltatás) nyújtó leányvállalathoz.

A Lufthansa Technik 2000 óta van jelen Magyarországon. A Lufthansa Technik Budapest a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren végez karbantartási feladatokat, ahol az elmúlt közel két évtizedben mintegy 25 millió euró értékben valósított meg beruházásokat. A sikeres működést követően 2016-ban magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokat telepített hazánkba az LHT, és szintén a fővárosban megnyitott a német vállalat mérnöki központja is.

A Lufthansa Technik AG alelnöke közölte, hogy a vállalat a beruházáshoz kapcsolódóan Lufthansa Technik Miskolc néven új céget hozott létre és megvásárolta a miskolci önkormányzattól a csaknem 20 ezer négyzetméteres gyár telkét. Philip Mende közölte, hogy az üzem működése 2022-ben indulhat meg, az első munkavállalókat azonban már idén fölveszik és Németországba, Írországba küldik őket továbbképzésre. A miskolci Lufthansa-központban magas szintű követelmények és szigorú szabványok érvényesülnek majd, ráadásul saját fejlesztési feladatokat is kap, ezért jól képzett mérnököket is keresnek – jelezte a cég vezetője. A beruházási összeg ezért tette hozzá nem csak az építkezést és a berendezéseket fedezi, hanem a szakemberek képzését is.

Philip Mende elmondta, hogy a lehetséges beruházási helyszíneket világszerte vizsgálták, Miskolcot végül a fejlett infrastruktúra, a versenyképes üzleti és gazdasági környezet, a jól képzett munkaerő és a támogató környezet miatt választották. A Lufthansa Technik az ágazat vezető globális vállalataként a miskolci közösségnek is felelősségteljes tagjává szeretne válni – fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a 400 munkahelyet teremtő üzem létrejöttéhez a magyar kormány képzési támogatással járul hozzá. A repülőhajtóművek alkatrészeit javító miskolci szervizközpont nem csupán a Lufthansa, hanem más nemzetközi légitársaságok gépeit is fogadja majd tette hozzá. A repülőhajtóművek fenntartása és gyors szervizelése mint fogalmazott kulcskérdés a légitársaságok számára, a kiszolgáló üzemek jelentősége ezért a légi közlekedéssel együtt rohamosan nő.

A repülőgép ipar felszálló ágba került Magyarországon az utóbbi években, hiszen a Lufthansa Technik fejlesztései mellett a Diehl Aviation a nyírbátori gyártókapacitás-bővítések után szintén mérnöki központot telepített hazánkba, míg a svájci RUAG Aerostructures már három gyártóegységgel rendelkezik Magyarországon. Hamarosan pedig az Airbus Helicopters is csatlakozik a sorba, egy helikopter részegységeket gyártó üzem létesítésével, melynek helyszínértől az idei év során születhet döntés.

Kiemelt Partnereink