Szolgáltatók Minden idők egyik legnagyobb részvénykibocsátására készül az Uber

Minden idők egyik legnagyobb részvénykibocsátására készül az Uber

MTI | 2019.04.26 16:43

Minden idők egyik legnagyobb részvénykibocsátására készül az Uber

Az Uber Technologies, a világ vezető internetes fuvarmegosztó cége 44-50 dolláros ársávban bocsátana ki részvényeket az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott, pénteken kiegészített elsődleges részvénykibocsátási kérelem tanúsága szerint.

Hirdetés

A San Francisco-i székhelyű vállalat összesen 207 millió részvényt készül kibocsátani, ebből 27 milliót nagybefektetőknek ad el. A papírok az UBER ticker kóddal kerülnek be a New York-i tőzsde kereskedésébe, a tervek szerint még május elején.

Ha a részvények kibocsátási árfolyamát az ársáv felső határában állapítják meg, az azt jelentené, hogy az Uber 10,35 milliárd dollárt gyűjt, és piaci tőkeértéke 91,5 milliárd dollárt ér el.

Ez lesz a legnagyobb értékű elsődleges részvénykibocsátás az Egyesült Államokban azóta, hogy az Alibaba kínai e-kereskedelmi óriásvállalat 2014-ben bevezette részvényeit a New York-i tőzsdére.

Az Uber a tavalyi évet 3,03 milliárd dollár egyszeri tételek nélküli veszteséggel zárta, az oroszországi és délkelet-ázsiai érdekeltségeinek eladásait figyelembe véve ugyanakkor 997 millió dollár nyereséget ért el. Bevétele 11,3 milliárd dollár volt, 42 százalékkal több az egy évvel korábbi 7,9 milliárd dollárnál.

A SEC-hez benyújtott kérelemben szereplő adatok szerint az idei első negyedévet 3 milliárd dolláros bevétel mellett 1 milliárd dolláros veszteséggel zárta a vállalat.

Az Uber 65 ország közel 700 városában van jelen. Tavaly 91 millióan használták szolgáltatásait világszerte, ez 34 százalék növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az Uber legnagyobb vetélytársa az észak-amerikai piacon a Lyft, amely március végén hajtott végre elsődleges részvénykibocsátást (IPO). A kibocsátási árfolyam 72 dollár volt, amely alapján 24,3 milliárd dollárt ért a teljes vállalat. A részvény csütörtökön 56,34 dolláron zárta a kereskedést a New York-i tőzsdén. Az árfolyamgyengülést részben az a félelem váltotta ki, hogy a Lyft nem lesz képes nyereségessé válni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink