Szolgáltatók Meredeken zuhannak a gépipari rendelések Japánban

Meredeken zuhannak a gépipari rendelések Japánban

MTI | 2019.02.21 10:55

Meredeken zuhannak a gépipari rendelések Japánban

Az utóbbi több mint két év legnagyobb mértékében csökkent Japán exportja januárban, a kereskedelmi mérleg hiánya pedig közel öt éve a legnagyobb értékre nőtt, tovább szítva a félelmeket a globális kereslet gyengülése és a kereskedelmi feszültségek kiéleződése miatt az üzleti bizalom csökkenésével és a japán gépipar rendelésállományának meredek visszaesésével párhuzamosan.

Hirdetés

A japán pénzügyminisztérium szerdán közzétett előzetes adatai szerint éves összevetésben 8,4 százalékkal, 5,57 billió jenre (50,3 milliárd dollárra) csökkent az export, ami 2016 októbere óta a legnagyobb mértékű visszaesést jelenti. Elemzők 5,5 százalékos csökkenésre számítottak a decemberi 3,9 százalékos visszaesés után.

A japán import értéke 0,6 százalékkal 6,99 billió jenre (63 milliárd dollár) mérséklődött, míg elemzők 2,8 százalékos csökkenést vártak a decemberi 1,9 százalékos növekedés után.

Januárban már a negyedik egymást követő hónapban volt deficites a kereskedelmi mérleg: a hiány 1415,2 milliárd jenre (12,8 milliárd dollár) rúgott, ami 2014 márciusa óta a legnagyobb értéket jelenti. Elemzők a decemberi 56,7 milliárd jenes hiány után 1011 milliárd jenes deficitet vártak.

Nem kell a japán áru

Az Ázsiába irányuló export 13 százalékkal csökkent januárban, ami alapvetően a Kínába irányuló kivitel 17 százalékos visszaesésének tudható be. A japán kivitel több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban az export 6,8 százalékkal 1,13 billió jenre, az import pedig 7,7 százalékkal 772,1 milliárd jenre emelkedett, így a kereskedelmi mérleg 367,4 milliárd jenes többlettel zárt Japán javára. A többlet éves összehasonlításban 5,1 százalékkal nőtt januárban.

A külkereskedelem gyengesége rossz hír a japán gazdaságnak, amelynek növekedése valószínűleg tovább lassul, amikor októberben 8 százalékról 10 százalékra emelik a forgalmi adót.

Kiemelt Partnereink