Mentsük meg a fiatal sofőrök életét - folytatódik a kampány

Szerző: MTI | 2016.06.23. 12:35

Ősszel újra kezdetét veszi a "Jól vezess" program, mert fontos minden közlekedő épsége. A program célkitűzése a fiatal korosztály megszólítása, valamint a hivatásos gépjárművezetők továbbképzése.

Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár szerint mindez azért fontos, mert tíz balesetből kilencben az ember felelőssége megállapítható, ezért a biztonság fokozása elsődleges. Azokat a helyzeteket kell elkerülni, amelyekben az ember hibázik, hibázhat. Ezt szimulátoros képzéssel, interaktív tréninggel lehet elkerülni, amelynek során az oktatott személy fel tud készülni arra, hogy egy adott veszélyes helyzetben a közlekedésben mit tegyen.

Aláhúzta: jó vezetési tréningközpontok vannak Magyarországon, amelyek felkészítik a járművezetőket a nem várt helyzetek kivédésére. Az NFM is szervezett egy tréningközpontban bemutatót, ahol a járművezetők a valóságban próbálhatták ki képességeiket vészhelyzetben.

A képzés népszerű, nagyon hamar elfogyott az a 800 hely, amit a minisztérium a fiatalok körében meghirdetett. A hivatásos sorőröknél már nem volt hasonló túljelentkezés, de ez nem volt gond, mert az volt a célkitűzés, hogy olyan nagyvállalatok gépkocsivezetői jelentkezzenek, akik például a közösségi közlekedésben dolgoznak, vagy például veszélyes, nagy tömegű és nagyobb sebességű járműveket vezetnek - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a tanfolyam ingyenes, jelentkezni az interneten lehet. Ősszel több hely lesz, mint tavasszal volt. Magyarország - például a visegrádi országokat (V4) tekintve kiemelkedően magas összeget fordít a közlekedés-biztonsági programokra, mintegy 2 milliárd forintot évente - jegyezte meg Mosóczi László.