Szolgáltatók Mélyrepülésben a rubel

Mélyrepülésben a rubel

MTI | 2018.09.10 14:40

Mélyrepülésben a rubel

Két és féléves mélypontra gyengült hétfőn a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama, az orosz fizetőeszközt továbbra is erős nyomás alatt tartják az Oroszország elleni amerikai büntetőintézkedések körüli bizonytalanságok és aggodalmak.

Hirdetés

A dollárért 2016 márciusa óta először kellett több mint 70 rubelt adni: a moszkvai tőzsde devizakereskedésében eddigi napi minimumán nyitott a rubel, amikor is 70,16 rubelen jegyezték a dollárt, így az év eleje óta már 19 százalékkal értékelődött le az orosz fizetőeszköz.

Az Oroszország elleni szankciók és a más feltörekvő piacokat sújtó eladási hullám miatt gyengülő rubel felfelé húzza a fogyasztói árakat és ismét szítja az inflációt, amelyet a központi banknak csak nemrégen sikerült megfékezni.

Az orosz jegybank pénteken tartja kamatdöntő ülését. Elvira Nabiullina, a jegybank kormányzója közölte, hogy két választásuk van ebben a helyzetben, vagy változatlanul hagyják az alapkamat 7,25 százalékos szintjét, vagy pedig kamatemelést hajtanak végre.

Az orosz kormányzat vezetői azonban nyilvános nyilatkozataikkal a szinten tartás irányába próbálják terelni a jegybankot.

Andrej Belouszov, az orosz elnök gazdasági főtanácsadója hétfőn kijelentette, hogy lehetségesnek és bizonyos szempontból megalapozottnak is látja a kamatemelést, de véleménye szerint ez "rendkívül nem kívánatos lépés" lenne, mert erősen fékezné a befektetéseket és növelné a költségvetési kiadásokat. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a múlt héten arról beszélt, hogy csökkenteni kellene a kamatokat.

Oroszország jegybankja független intézmény, a piacok és befektetők úgy tekintenek kormányzójára, Nabiullinára, mint aki nyugodt és megbízható módon képes ellenőrzés alatt tartani a helyzetet.

A délelőtti kereskedésben nagyjából stabilizálódott az árfolyam, és közép-európai idő szerint 11 óra körül a dollárért 69,81 rubelt adtak, az eurót pedig 80,83 rubelen jegyezték.

A rubel árfolyamának gyengülését valószínűleg féken tartja, hogy az exportorientált vállalatok a külföldi devizák árfolyamának vonzóan magas szintjén elkezdenek dollárt és eurót vásárolni olyan belföldi kötelezettségeik teljesítésére, mint például a hónap második felében esedékes adófizetések.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink