Szolgáltatók Megrázó adatok az euróövezetből

Megrázó adatok az euróövezetből

MTI | 2019.12.10 09:06

Megrázó adatok az euróövezetből

A belföldi kereslet visszaesése miatt csökkentek októberben a német elektrotechnikai és elektronikai vállalatok megrendelései.

Hirdetés

Az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) megítélése szerint azonban az exportmegrendelések körében tapasztalható részleges növekedésnek köszönhetően már észlelhető az üzleti hangulat javulása a vállalatok körében.

A ZVEI kimutatása szerint októberben 5,3 százalékkal csökkentek az ágazat megrendelései az egy évvel korábbihoz képest. A szervezet vezető közgazdásza, Andreas Gontermann szerint azonban ez nem ad okot különösebb aggodalomra, mivel a csökkenés részben a kétszámjegyű százalékos növekedéssel megemelt tavalyi bázisadat hatásának tulajdonítható.

Az euróövezetnek nem megy jól

Az ágazatban elsősorban a belföldi megrendelések estek vissza októberben, 11,0 százalékkal, míg a külföldi megrendelések 0,7 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendeléseken belül viszont homlokegyenest ellenkező képet mutat az euróövezetből, illetve a világ többi részéről érkező megrendelések alakulása. Míg az euróövezetből 9,9 százalékkal csökkentek a német elektrotechnikai és elektronikai ágazat megrendelései, addig a többi régióból 4,4 százalékkal emelkedtek.

Januártól októberig összességében 2,2 százalékkal csökkentek az ágazat megrendelései, a belföldi megrendelések 3,0 százalékkal, a külföldiek 1,7 százalékkal. Az euróövezetből 4,5 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak a német elektrotechnikai és elektronikai vállalatok, a világ többi részéről pedig mindössze 0,1 százalékkal kevesebbet.

Alacsonyabb termelési érték

Az ágazat termelési értéke árkiigazítással 4,2 százalékkal maradt el az idén októberben az előző évitől, ami jórészt szintén a tavalyi magas bázisértéknek tulajdonítható Andreas Gontermann szerint. "Az év egészére a tavalyinál mintegy négy százalékkal alacsonyabb termelési értékre számíthatunk még a legutóbb ismét felfelé javított éves tervekkel együtt is" – fogalmazott. Az év első tíz hónapjában 3,6 százalékkal alacsonyabb termelési értéket állított elő az ágazat árkiigazítással.

Nyitókép: Pixabay

Hirdetés

Kiemelt Partnereink