Szolgáltatók Megőrülnek a szlovákok az elektromos autóért

Megőrülnek a szlovákok az elektromos autóért

autopro.hu/K.Á. | 2019.12.18 10:12

Megőrülnek a szlovákok az elektromos autóért

Plug-in-hibrid gépkocsira 5000, tisztán elektromos autó magáncélú beszerzésére 8000 euró vissza nem térítendő támogatást ad a szlovák állam. A keret összesen hat millió euró, vagyis nem felülről nyitott, mint Magyarországon. Ám nem ebből lett a baj, hanem a regisztrációs felület összeomlásából.

Hirdetés

Szlovák magánszemélyek száz másodperc alatt egy millió euró értékben "kattintottak" maguknak állami támogatást elektromos autó vásárlására a gazdasági minisztérium online felületén. A meghirdetett december eleji időpontban viszont az érdeklődők nagy száma miatt összeomlott az informatikai rendszer, így a regisztrációk összekeveredtek. A jelentkezést így le kellett állítani, és csak december 16-án tudták folytatni, ám a fiaskónak addig híre ment. Így hétfő déli 12 órakor, amikor a regisztrációs felület megnyílt, már csak két perc kellett ahhoz, hogy a fennmaradó 5 millió euró gazdára leljen.

A Sme szlovák napilap azt írta, tíz perccel az oldal megnyitása előtt háromezer regisztráltat számoltak. Ennek alapján, illetve a 6 milliós keretet, a támogatás nagyságát tekintetbe véve biztosra vehető, hogy csak durván minden negyedik-ötödik személy járt szerencsével, sokan lemaradtak.

A minisztérium egyik illetékese úgy nyilatkozott, ők úgy számoltak, hogy a keret csak egy hónap alatt fog kiürülni. Az igényeket gyűjtő chcemelektromobil.sk ("elektromos autót akarok") honlapon most az olvasható, hogy jelenleg a teljes keret le van kötve, a további regisztrálók várólistára kerültek.

2016 vége és 2018 nyara között már volt egy pályázati időszak, ekkor még csak 3000 illetve 5000 eurós támogatásért lehetett jelentkezni. Ebben a körben 800 személy részesült támogatásban.

Szlovákiában bár három fajta városi elektromos autó is készül a pozsonyi VW-gyárban, mégpedig a Volkswagen e-up, a Skoda Citigo, és legújabban a a Seat Mii, az alternatív meghajtású autók száma elég alacsony. A teslamagazin.sk év eleji számításai szerint 1570 elektromos és hibrid meghajtású személygépkocsi közlekedhet a szlovák utakon.

Nyitókép: pixabay.com


Hirdetés

Kiemelt Partnereink