Szolgáltatók Még májusban megállapodhatnak a beszállítók fejlesztését segítő mintagyárak rendszerének létrehozásáról

Még májusban megállapodhatnak a beszállítók fejlesztését segítő mintagyárak rendszerének létrehozásáról

MTI | 2017.05.11 09:02

Még májusban megállapodhatnak a beszállítók fejlesztését segítő mintagyárak rendszerének létrehozásáról

A beszállítók fejlesztését az adott ágazat sajátosságaihoz kell igazítani, az Irinyi Tervhez tartozó beszállítói stratégiában kiemelt helyen szerepel az értékláncok versenyképességének javítása, a hálózati együttgondolkodás erősítése - hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az Ipar Napjain tartott jármű- és gépipari beszállító konferencián.

Hirdetés

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös rendezvényén az NGM helyettes államtitkára szólt arról, hogy a kormány hazai forrásból Nemzeti Beszállítói Programot, az Európai Unió forrásainak felhasználásával pedig integrátori programot működtet, mindkét programban a hazai kkv-k beszállítói potenciáljának javítását szeretnék elérni.

Az NGM helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyvállalatok beruházási támogatási pályázaton előnyt jelent a beszállítókkal való együttműködés.

Pomázi Gyula elmondta azt is, hogy még májusban várható a megállapodás a beszállítók fejlesztését segítő mintagyárak rendszerének létrehozásáról, amelyben a kkv-k láthatják a legújabb technológia, a digitalizált termelés előnyeit.

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke a konferencián elmondta, hogy szervezetük 2012-ben döntött a beszállító-fejlesztési munkacsoport létrehozásáról, amelyet minden esetben a kamara egyik alelnöke vezet.

A munkacsoport rendszeresen tájékoztatót tart az érdeklődő beszállítóknak, üzleti találkozókat szerveznek, 2013-ban az autóipari ágazatra fektették a hangsúlyt, 2014-ben az élelmiszeripari és a logisztikai ágazatra koncentráltak, az ezt követő években workshopokon ismertették a kockázat- és projektmenedzsment kezelés fontosságát, gyárlátogatásokat szerveztek.

Dale A. Martin felhívta a figyelmet arra, hogy kapcsolatban állnak a német beszerzési és anyaggazdálkodási szövetséggel, a szakmai együttműködés keretében évente tartanak beszállítói találkozót. Az idén az október 25-26-i prágai közös szervezésű találkozón a német nagyvállalatok beszerzési vezetőivel lehet találkozni, a rendezvényre a magyar beszállítókat is várják - mondta a DUIHK elnöke.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar gazdaságban pozitív folyamat alakul ki, egy-egy nagyobb városban egy erős multi cég köré tömörülnek a beszállítók, és egyre nagyobb területet fednek le, egy idő után összeérnek. Példaként említette Nyugat-Magyarországon az autóipari klaszter létrejöttét.

Az MKIK elnöke kiemelte, a beszállítóvá válásban fontos elem a digitalizáció, a kamara programot működtet a vállalkozások digitalizációjának növelésére. Az üzlet a hálón kamarai programban a cégek beszállítót kereshetnek, illetve jelezhetik együttműködési szándékukat - tette hozzá.

Parragh László jelezte: a kamara a cégek finanszírozásában is segít, példaként említette, hogy hamarosan a Széchenyi Kártyán felvehető hitel értékhatára 100 millió forintra emelkedik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink