Szolgáltatók Matrica-körkép: ennyibe kerül autópályán bejárni Európát

Matrica-körkép: ennyibe kerül autópályán bejárni Európát

autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.08 06:30

Matrica-körkép: ennyibe kerül autópályán bejárni Európát

Itt a nyár, a vakáció szezonja, sokan, sokfelé járunk nyaralni, azonban nem árt tisztában lenni vele, hogy melyik országban kell fizetni az autópálya használatáért, és mennyit. Cikkünkben összefoglaljuk a leghasznosabb információkat.

Hirdetés

Van, ahol a ragasztós matrica rendszere működik, máshol elektromos nyilvántartó rendszer van. A matrica típusok és árak azonban nagyon különbözőek.

Ausztriában a tíz napos matrica, ami ráadásul szélvédőre ragasztható, 8,90 euró, míg a két hónapos útdíj 25,90 euró, az éves matrica pedig 86,40 euróba kerül. Svájcban szintén a ragasztásos rendszer működik, itt csak éves jegyet lehet venni, 38 euróért. Ez, valljuk be, nem kedvez azoknak, akik csak néhány napra vennék igénybe a svájci autópályákat.

A legolcsóbb matrica Romániában van, a hétnapos három euróba kerül.

A költségek az egyik szempont, de van, amikor a rendszer bonyolultságán is át kell magunkat rágni. Például, ha Párizs központjába akarunk autóval bejutni, már 3 héttel korábban meg kell rendelni a matricát interneten. Portugáliában és Lengyelországban pedig transzpondert kell vásárolni, hogy a különböző fizetős útszakaszoknál azokkal tudjunk elektronikusan fizetni.

Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is e-matrica van, egy online rendszerbe kerülnek be az autó adatai.

Léteznek kötelező előregisztrációhoz kötött szakaszok, például Angliában London környékén, Írországban Dublinnél, és Olaszországban, Milano mellett.

Sok helyen fizetőkapuk vannak, távolság alapú útdíjjal, mint Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Írországban, Horvátországban, Lengyelországban és Portugáliában. A nem EU-s országok közül Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Norvégia, Szerbia, Törökország és Fehéroroszország is távolság alapon méri az útdíjat.

Vannak különleges útszakaszok, például hidak és alagutak, amelyeknél szintén szükséges útdíjat fizetni. Ezek közül a legismertebbek az Európa-híd és a Brenner-hágó, melyek költsége jelenleg 9 euró.

Az, hogy hol, és pontosan hogyan kell autópálya díjat fizetni, az alábbi ábrán látható. Szürkéskékkel a távolság alapú útdíjat szedő-, zölddel a matricát alkalmazó-, rózsaszínnel pedig az olyan országokat jelölték, ahol néhány útszakasz, csatorna, híd fizetős; csíkossal azokat jelölték, ahol matrica van és néhány kiegészítő útszakasz fizetős.

Útdíj Európában: matrica, vagy távolság alapú útdíj?

Fontos azonban, hogy ne sajnáljuk a pénzt a matrica megvásárlására, mert a büntetés sokkal jobban megnöveli a nyaralás költségeit, mint az útdíj összege. Ausztriában 120 eurótól kezdődik a büntetés, Svájcban 190 euró, míg Szlovéniában akár 800 eurót is kérhetnek, ha bliccelni próbálunk – írta meg az auto-news.de.

Autópálya díjak Európa országaiban, illetve a bírság mértéke (Magyarország betűjele természetesen nem HR, hanem H)
Hirdetés

Kiemelt Partnereink