Szolgáltatók Már nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye

Már nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye

MTI | 2018.06.13 13:38

Már nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye

Már nem kizárólag a járműipar határozza meg az ipari termelés növekedését – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán, a statisztikai hivatal legfrissebb, áprilisi adatairól.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai második becslésében megerősítette: áprilisban az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a márciusi 2,4 százalékos csökkenés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 2,9 százalékosra gyorsult az előző havi 1,9 százalékról. A jelentős eltérést a nyers és a kiigazított adatok között az okozta, hogy idén áprilisban kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Pomázi Gyula hozzátette: a járműipar mellett további három-négy húzóágazat alakult ki. Az elektronikai iparág mellett a gumiipar, ahol 20 százalék feletti volt a növekedés, és a vegyiparban is két számjegyű bővülést mértek. Ezek mellett már az egészségiparban és az élelmiszeriparban is megvan az a növekedési potenciál, amely biztosítja, hogy nem csak a járműipartól függ az ipar teljesítménye tette hozzá.

Az ipar teljesítményén belül kiemelte: az ipari export 8,6 százalékkal, az ipar belföldi értékesítése 5,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Az látszik, hogy az elektronikának meghatározó szerepe volt áprilisban az ipari termelésben.

Az ITM közleményében kiemelte: a kedvező gazdasági környezetnek és a kormány újraiparosítási programjának köszönhetően 2010 januárjához képest 37,8 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása. A pozitív tendenciát tovább erősíthetik a megvalósuló kapacitásbővítő beruházások, amelyeket a kormány az Irinyi-terv keretében is támogat.

Az ITM szerint a feldolgozóipari beruházások 2017-ben mért növekedésének és a különösen a járműipart érintő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ipari termelés további bővülésére lehet számítani. A munkaerőpiacot érintő kihívásokat enyhítheti, ha minél több vállalkozás nyit az automatizálás és a digitális technológiák alkalmazása felé, amihez a hazai kis- és középvállalkozások segítését célzó kormányzati intézkedések is hozzájárulnak írták.

Kiemelt Partnereink