Szolgáltatók Már itt kopogtat a kínai Selyemút a szomszédban

Már itt kopogtat a kínai Selyemút a szomszédban

Kuthi Áron | 2019.08.22 14:18

Már itt kopogtat a kínai Selyemút a szomszédban

Felavatták az első, kínai közreműködéssel épült autópályaszakaszt Szerbiában, a Száva-parti Obrenovac és a tőle délre található Ljig között. A 62 kilométeres sztráda a szerb állam és a Sandong Hi Speed kínai állami építővállalat beruházásában készült, rajta 42 híd és felüljáró található.

Hirdetés
A sztráda megépülése is része az Egy Övezet, Egy Út nevű, de Selyemútnak is nevezett nagy kínai stratégiának, amely az ázsiai országból nyugatra irányuló szállítási infrastruktúrák kiépítését, vagyis az árucikkek gyorsabb Európába juttatását célozza. A 300 millió eurós projektet az Export-Import Bank of China finanszírozta a seenews balkáni hírekkel foglalkozó portál beszámolója szerint.
Szerbiában nem ez az egyetlen kínai sztrádaberuházás. Mint azt korábban megírtuk, a szerb kormány még februárban elfogadta azt a határozatot, amely alapján megépülhet a bánsági Nagybecskereket (Zrenjanin) Belgráddal összekötő észak-déli irányú autópálya is. Erre a durván hetven kilométeres szakasznak a megépítésére a globális jelenléttel bíró kínai Power Construction Corporation (Powerchina) energetikai és infrastruktúra-fejlesztő vállalat jelentkezett be.
A szerb kormány a mostani átadással egyidőben közölte, megállapodást kötött a China Communications Construction Company (CCCC) nevű nagyvállalattal, hogy Belgrád és Surcin között építsen sztrádát. Ez egy elővárosi szakasz lenne a szerb főváros irányába.
Nyitókép: a Szabadka-Újvidék közötti pálya egy szakasza. Forrás: GoogleMaps
Hirdetés

Kiemelt Partnereink