Szolgáltatók Már az amerikai jegybank is aggódik a vámok miatt

Már az amerikai jegybank is aggódik a vámok miatt

MTI | 2018.07.19 10:33

Már az amerikai jegybank is aggódik a vámok miatt

Aggályokat fogalmaz meg a Fed Bézs Könyve a védővámok bevezetésének negatív hatásai miatt, annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság továbbra is a "szerény vagy mérsékelt" ütemű növekedési pályán van.

Hirdetés

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a június eleje óta tartó időszakra vonatkozóan is a már megszokott "szerény vagy mérsékelt" szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban.

A helyzetelemzés szerint növekednek az aggályok a védővámokkal kapcsolatban, annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság továbbra is a "szerény vagy mérsékelt" ütemű növekedési pályán van.

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint a vizsgált időszakban a gazdasági szereplők a Fed mind a 12 körzetében kifejezték aggodalmukat a védővámokkal kapcsolatban, számos körzet pedig magasabb árakról és ellátási zavarokról számolt be, amit az új kereskedelempolitikai intézkedéseknek tulajdonítottak.

Az ipar szereplői továbbra is tartanak attól, hogy elmérgesedhet a viszony az Egyesült Államok és kereskedelmi partnerei között. Néhány körzetből a kereskedelempolitikai intézkedések okozta bizonytalanságokról számoltak be.

Az amerikai kormányzat két hete vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura 25 százalékos védővámot. A múlt hét közepén az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala bejelentette, hogy Washington további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetne ki védővámot.

A bérnövekedést ezúttal "szerény-mérsékelt" mértékűnek minősítették a jelentés összeállítói, a munkaerőpiacot szűkülő kínálat és a szakképzett munkaerő hiánya jellemezte a vizsgált időszakban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink