Szolgáltatók Már a japánok is aggódnak a kínai-amerikai viták miatt

Már a japánok is aggódnak a kínai-amerikai viták miatt

MTI | 2019.03.21 14:40

Már a japánok is aggódnak a kínai-amerikai viták miatt

A japán kormány rontotta gazdasági helyzetértékelését, 2016 márciusa óta először, mert egyre növekednek az aggodalmak az amerikai-kínai kereskedelmi viták káros következményei miatt, illetve amiatt is, hogy a tervek szerint októberben 8 százalékról 10 százalékra emelik az általános forgalmi adó kulcsát.

Hirdetés

A kormány a szerdán kiadott szokásos havi jelentésében megismételte, hogy a gazdaság mérsékelt ütemben a fokozatos fellendülés útján halad, de az export és az ipari termelés a közelmúltban a gyengülés jeleit mutatta. Az előző, februári jelentésben még nem esett szó a kivitel gyenge teljesítményéről.

A tokiói vezetés attól tart, hogy a gyengülés nem rövid távú jelenség. "Figyelmet kell fordítani a világgazdaság kereskedelmi problémáival, a kínai gazdaság kilátásaival és a geopolitikai bizonytalanságokkal kapcsolatos következményekre, valamint a pénz- és tőkepiacok kilengéseire.

Februárban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent Japán exportja, az ipari termelés pedig januárban egy éve nem tapasztalt meredek ütemben zsugorodott annak következményeként, hogy az amerikai-kínai vámháború lassította a kínai gazdaság növekedését, így visszavetette a mobiltelefon-alkatrészek, illetve a csipgyártáshoz használt gépek iránti kínai keresletet.

A japán jegybank a múlt héten szintén rontotta gazdasági helyzetértékelését az export és az ipari termelés gyengeségére hivatkozva, egyúttal változatlanul hagyta rendkívül laza monetáris politikáját.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink