Szolgáltatók Magyarország volt tavaly a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

Magyarország volt tavaly a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

MTI | 2018.06.20 16:53

Magyarország volt tavaly a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

Az Európai Unió átlagos árszínvonalához képest Bulgáriában voltak a legalacsonyabbak, Dániában pedig a legmagasabbak a fogyasztási javak és szolgáltatások árai tavaly, a két ország árszínvonala között majdnem háromszoros volt a különbség – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán közzétett adatokból.

Hirdetés

Az uniós átlag a 100 százalék. Bulgáriában az átlagos árszínvonal ennek 48 százaléka volt, Dániában ugyanez az érték 142 százalék volt, a fogyasztási javak és szolgáltatások árszintje 42 százalékkal volt magasabb az uniós átlagnál.

Az uniós átlag fölötti árszínvonalat mértek 12 országban. Dániát Luxemburg követi 127 százalékkal, majd Írország (125 százalék), Svédország (125 százalék), Finnország (122 százalék), Nagy-Britannia (117 százalék), Hollandia (112 százalék), Belgium (111 százalék), Franciaország (109 százalék), Ausztria (108 százalék), Németország (105 százalék) és Olaszország (101 százalék).

Magyarországon az árak az uniós átlag 62 százalékát érték el tavaly, ezzel Bulgária (48 százalék), Románia (52 százalék) és Lengyelország (56 százalék) után a negyedik legolcsóbb ország volt az Európai Unióban.

Az átlagot összetevőire bontva az is kiderült, hogy Magyarországon az elektronikai cikkek ára közelítette meg leginkább az uniós átlagot, e termékek ára mindössze 5 százalékkal marad el a 28 tagállam átlagától. A legtöbbet, az uniós átlag 110 százalékát Dániában és Franciaországban, a legkevesebbet pedig Írországban (86 százalék) és Lengyelországban (8 százalék) kellett fizetni ezekért a termékekért.

A személyes közlekedési eszközök autók, motorok kategóriában Szlovákia, Csehország és Románia a legolcsóbb, ahol az EU-átlag 81, 82, illetve 83 százalékát kellett fizetni. Magyarországon ez a mutató 89 százalékon állt. Ebben a termékcsoportban kiugróan sokat, az uniós átlagnál 44 százalékkal kellett többet fizetni Dániában, Hollandia a második, 121 százalékos árszinttel.

A tanulmány az Eurostat és az OECD közös vásárlóerő paritási programja (Eurostat-OECD Purchasing Power Parity Program) részeként, 2400 árucikkre és szolgáltatásra kiterjedően készült.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink