Szolgáltatók Magyarország nagyon jó hely a járműipar számára

Magyarország nagyon jó hely a járműipar számára

Pardavi Mariann | 2018.10.17 15:05

Magyarország nagyon jó hely a járműipar számára

Elkezdődött a hatodik járműipari szakkiállítás a Hungexpón, melynek középpontjában a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia és a digitalizáció állnak. A rendezvény első napján kiosztották a termékdíjakat is, mutatjuk, kik voltak a legjobbak.

Hirdetés

Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműgyártók Egyesülete (MAGE) nyitotta meg a hatodik Automotive Hungary járműipari kiállítást október 17-én a Hungexpo épületében. Köszöntőbeszédében elmondta, hat éve szakmai partnere a MAGE a kiállításnak, amit azzal a céllal indítottak el, hogy bemutatkozzanak az ipar szereplői, megfogalmazzák az ágazatot érintő kihívásokat és azokra a válaszokat.

Kilián Csaba

Ganczer Gábor, a kiállításnak otthont adó Hungexpo Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, az ipart formáló negyedik ipari forradalmat nem követi az autószektor, hanem alakítja.

– Forradalom zajlik az autóiparban. Elkészült az egymilliomodik autó Kecskeméten, Magyarországot választotta a BMW – emelte ki az elmúlt időszak legnagyobb, magyarországi autóipart érintő eseményeit.

Elmondta, az előzetes regisztrációk alapján 10 ezer látogatót várnak, akik egyebek mellett a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás és az elektromos hajtás témakörökben tájékozódhatnak az újdonságokról.

A rendezvény fővédnöki szerepét Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára látja el. Köszöntő beszédében utalt a közelmúltban hozott luxemburgi döntésre, mely szerint 2030-ra 35 százalékkal kellene leszorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását a 2021-re előirányzott értékekhez képest.

– Ennek a problémának a megoldása nem oldható meg egyetlen módszerrel. Komplex megoldásokat igényel az autóipar szereplőitől. Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta beszédében az autóipar felhasználói oldalát, hiszen a gyártáshoz hasonlóan az is átalakulóban van, utalva a carsharingre, vagyis a közösségi autóhasználatra.

Hangsúlyozta a magyar beszállítókra váró kihívásokat is: úgy látja, át kell billenteni őket abba az irányba, hogy több hozzáadott érték, szellemi tulajdon legyen az általuk készített alkatrészekben. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a gyártott termékeik kiváló színvonalat képviselnek. Ezen célok megvalósításához a 2016-os 427 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatáshoz képest 2020-ra 300 milliárd forinttal több pénz jut a magyar vállalkozások számára. Kiemelte, hogy hamarosan átadják a zalaegerszegi tesztpályát, ahol önvezető járművekkel kapcsolatos tesztek, kutatások végezhetőek. – Magyarország nagyon jó hely a járműipar számára – utalt a miniszter egyúttal a tesztpályára és megemlítette a BMW debreceni projektjét is.

Termékdíjasok

Idén először hirdették meg a kiállításon az Innovációs Termékdíj pályázatot, a szakmai zsűrit a MAGE, az autopro.hu és a Hungexpo szakemberei alkották. A díjazottak kiválasztásánál az innováció, a hatékonyságnövelés, a digitalizáció és a környezettudatosság voltak a fő kritériumok. Szerszámok kategóriában nagydíjas termék lett a Hoffmann cégcsoport Garant Xpent moduláris és flexibilis öttengelyes gépsatuja, a vállalat képviseletében Fülöp Zsolt, a cég magyarországi értékesítési vezetője vette át az elismerést. Szoftver kategóriában nagydíjas termék lett a Varinex Zrt. Autodesk Product Design Collection System gépészeti tervező rendszere. A díjat Voloncs György vezérigazgató és Falk György stratégiai igazgató vette át. Logisztikai kategóriában nagydíjas termék lett a Szkaliczki és Társai Műanyagfeldolgozó Kft. vákuumformázott logisztikai tálcája, az ezzel járó elismerésért Szkaliczki Mihályt szólították színpadra. 3D nyomtatás kategóriában nagydíjas termék lett Stratasys Gmbh 3D nyomtatója, a cég képviseletében Valentin Storcz sales manager és Justin Stunningham marketing menedzser vette az elismerést. Különdíjat kapott a Vendivest Magyarország Kft. eszközvisszagyűjtő automata rendszere, intelligens tartálya, a díjért Kőházi Zoltán tulajdonos ügyvezetőt szólították színpadra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink