Szolgáltatók Lesznek nyertesei az olajmélypontnak

Lesznek nyertesei az olajmélypontnak

MTI | 2016.02.18 16:46

Lesznek nyertesei az olajmélypontnak

Az olaj- és nyersanyagárak zuhanása egész szektorokat tehet tönkre, viszont az alacsony olajárral a nyersanyag- és energiafüggő közép-európai piacok most éppen jól járnak a Pioneer Alapkezelő részvénybefektetési vezetője szerint.

Hirdetés

Pálinkás Ervin hangsúlyozza: Közép-Európa az Európai Unió legdinamikusabban növekvő térsége lett, ez pedig komoly felértékelődési potenciált jelenthet az általános idegesség elmúlásával. Ezen belül a magyar kilátásokat tovább javítja, hogy a térséghez képest pozitívan teljesít a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), amit az elemző többek a közelgő felminősítés kilátásával magyaráz.

A szakértő Európában a belső feszültségekkel indokolja a rossz hangulatot, és különösen a pénzügyi szektor helyzetét tartja aggasztónak, a javuláshoz szerinte az Európai Központi Bank (EKB) további elköteleződésére van szükség, hogy a hitelezés és a fogyasztás területén a biztató jelek trendekké válhassanak.

Az elemzés szerint a kínai piac lassú ütemű bővülése, és az alacsony olajár nem adnak önmagukban magyarázatot arra, hogy miért indult a vártnál rosszabbul a 2016-os év.

A legkomolyabb fenyegetésnek a bánya- és olajtársaságok összeomlásának a bankszektorra gyakorolt hatását tekinti. Az alacsony olajárral mégis sokan jól járnak a fejlett régiókban, mivel a csökkenő utazási és szállítási költségek miatt több pénz marad a fogyasztóknál. Emiatt élénkül a belső fogyasztás, és csökkennek a vállalati szektor költségei - tette hozzá.

A világgazdasági folyamatok szempontjából fontos államok csődjét a szakértő nem tartja valószínűnek, bár a lassuló ütemben bővülő kínai gazdaság miatt visszaesik a fejlett országok odairányuló exportja. Japánt érintik a leginkább az ázsiai keresleti hatások, ennek ellenére a japán társaságok megőrizték nyereségtermelő képességüket, mivel az olcsó nyersanyagok támogatják eredményességüket. Az USA-ban a vállalatok döntő többsége számolt be jobb eredményekről, és élénkítő hatással lehet a részvénypiacokra a vállalatok nyereség- és osztaléktermelő képességének felértékelődése - olvasható az elemzésben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink