Szolgáltatók Lesz mit elemezni ezen a héten is

Lesz mit elemezni ezen a héten is

MTI | 2019.08.12 14:44

Lesz mit elemezni ezen a héten is

Az uborkaszezon ellenére több makrogazdasági adat is napvilágot lát a héten itthon. Kedden az ipari termelés júniusi, második becslését közli a KSH, szerdán pedig a bruttó hazai termék második negyedéves előzetes adata jelenik meg.

Hirdetés
Kedden az ipari termelés júniusi, második becslését közli a statisztikai hivatal. Az első becslés szerint júniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. Az első fél évben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakához képest.

Szerdán a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves előzetes adata jelenik meg. Az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a GDP a múlt év azonos időszakához viszonyítva, a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, az ipar és az építőipar járult hozzá a növekedéshez. Az előző negyedévhez mérten 1,5 százalékkal bővült a GDP volumene. A bruttó hazai termék 5,3 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,1 százalékponttal, az ipar 1,3, az építőipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztási kiadása 2,6 százalékpontot, a beruházások 4,2, a nettó export 1,3 százalékpontot tett hozzá a gazdasági növekedéshez.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink