Szolgáltatók Lehet ilyet? Mindent tudni akar Kína az e-autókról

Lehet ilyet? Mindent tudni akar Kína az e-autókról

autopro.hu/B.B. | 2016.10.16 06:33

Lehet ilyet? Mindent tudni akar Kína az e-autókról

Európában már a személyiségi jogok megsértésének minősülne az, amire a világ legnagyobb autópiacú országának kormánya készül, másodpercenként kellene adatot szolgáltatniuk a kocsiknak.

Hirdetés

Minden mozdulatát figyelemmel követné Kína az elektromos autóknak. Az Automobilwoche beszámolója szerint a helyi kormány olyan terven dolgozik, mely szerint az e-autók fedélzeti számítógépének másodpercenként egyszer adatokat kellene szolgáltatni a gyártón vagy a kereskedőn keresztül a hatóságok számára. A 35 oldalas tervezet szerint a telepek töltöttségétől kezdve a tartózkodási helyig szinte mindent közölni kellene, az egyedi SIM-kártyával ellátott autók adatait ráadásul adott személyekhez is lehetne kötni.

Cui Dongshu, a kínai autógyártók szövetségének főtitkára a bűnözés elleni harccal indokolta a tervezet szigorát. Elmondása szerint a kínai emberek hozzászoktak az ellenőrzéshez, így nem jelent majd gondot, hogy a hatóságok akár autósok millióiról is tudni szeretnék, mikor hol tartózkodott.

Csakhogy a nemes cél ellenére az igen szélsőséges adatgyűjtés nehéz helyzetbe hozhatja a Kínán kívüli vállalatokat: miközben az Apple és a Google üzleti modelljének, ha a kínaitól kissé eltérő módon is, de szintén egyik központi eleme a fogyasztók adatainak minél szélesebb körű eltárolása, az európai márkáknak komoly fejtörést okozhat az ügy. Az öreg kontinens szigorú adatvédelmi szabályai és a kínai kormányzati törekvésre furcsa, kettős viselkedésre sarkallhat egyes gyártókat.

Ugyanakkor akármilyen durva szabályozást vezet is be Kína, még a legnagyobb gyártók sem engedhetik meg maguknak, hogy otthagyják az országot. Amíg a szigorítás gondolata csak tervfázisban van, a kényes helyzet elkerüléséért alighanem minden lehetséges platformon tiltakoznak majd a vállalatok, ám ha törvénybe foglalják, nem nagyon lesz más választása az e-autókat gyártóknak, mint kiadni ügyfeleik adatait.

Kiemelt Partnereink