Kritikus hiány van digitálisan felkészült szakemberekből

Szerző: autopro.hu/P.M. | 2016.12.20. 12:30

Az Európai Unió december 1-jén indította útjára a Digital Skills and Jobs Coalition kezdeményezést, ezt követően Magyarország az első tagállam, ahol megalakult a Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért. A kezdeményezés célja, hogy a munkaerőpiac fejlesztéséért uniós, és helyi szinten is összefogás és folyamatos párbeszéd jöjjön létre, amely határozott lépésekre ösztönzi az állami és piaci szereplőket, illetve oktatási és szakmai szervezeteket.

Európában és Magyarországon is kritikus méretet öltött az informatikai és digitálisan felkészült egyéb szakemberek, munkavállalók hiánya, mivel a különböző képzési formák nem tudnak lépést tartani a digitalizáció miatt ugrásszerűen megnövekedett kereslettel.

– Ma már elengedhetetlen, hogy az állam, az oktatási szféra, a piac és a szakmai szervezetek együttesen formálják azokat a gondolatokat, amelyek aztán programmá tudnak összeállni, és végrehajthatóak lesznek – Major Gábor, az IVSZ főtitkára a koalíció alakuló ülésén. A koalíció olya szakmai fórum, amely kifejezetten a hazai problémákra keresi a megoldásokat, és konkrét akcióterv mentén fog javítani az informatikushiány, illetve a digitálisan képzett munkaerő mostani szintjén.

Bővebben az ivsz.hu oldalon olvashat a témáról.