Szolgáltatók Közúti és vasúti beruházásokkal gyorsítaná gazdaságát Kína

Közúti és vasúti beruházásokkal gyorsítaná gazdaságát Kína

MTI | 2018.11.14 12:32

Közúti és vasúti beruházásokkal gyorsítaná gazdaságát Kína

Vegyesen teljesített a kínai gazdaság októberben a szerdán közzétett makroadatok szerint: a vártnál gyengébb kiskereskedelmi forgalom a fogyasztás lassulásának irányába mutatott, de az ipari termelés és az állótőke-beruházások növekedési ütemének gyorsulása azt sugallja, hogy elkezdték kifejteni hatásukat a gazdaság élénkítését célzó kormányzati intézkedések.

Hirdetés

A kínai statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 8,6 százalékkal nőtt októberben. Elemzők 9,1 százalékos bővülésre számítottak a szeptemberben mért 9,2 százalék után.

Az ipari termelés éves összevetésben 5,9 százalékkal nőtt októberben, ami meghaladja az 5,7 százalékos elemzői várakozásokat és az előző havi 5,8 százalékot is.

Az állótőke-beruházások éves összevetésben 5,7 százalékkal nőttek az év első tíz hónapjában, és már a második egymást követő hónapban gyorsult az ütem. Elemzők 5,5 százalékos emelkedést vártak az első kilenc havi 5,4 százalékos növekedés után.

Az állótőke-beruházások 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-szeptemberben mért 8,7 százalékról 8,8 százalékra gyorsult október végére. Az ingatlanpiaci beruházások növekedési üteme viszont az első kilenc havi 9,9 százalékról 9,7 százalékra mérséklődött október végére.

Figyelembe véve a kedden közölt gyenge hitelkártyaadatokat, a legfrissebb mutatók arra engednek következtetni, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának teljesítménye tovább lassul a következő hónapokban.

A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után.

A lassuló növekedés miatt a kínai döntéshozók gyorsított közúti és vasúti beruházási projekteket indítanak, a hitelezés növelésére ösztökélve a bankokat, és csökkentik az adókat a vállalatok terheinek enyhítésére. Elemzők további gazdaságélénkítő lépésekre számítanak a kormányzat részéről.

A kínai gazdaság tavaly a vártnál erősebb ütemben, 6,9 százalékkal bővült. A kínai vezetők az idei évre 6,5 százalékos növekedést tűztek ki célul.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink