Szolgáltatók Követőkre talált Párizs: ne vegyünk már dízeles autót?

Követőkre talált Párizs: ne vegyünk már dízeles autót?

autopro.hu/B.B. | 2016.12.06 10:30

Követőkre talált Párizs: ne vegyünk már dízeles autót?

Világszerte egyre több nagyvárosban okoz gondot a szmog, ezért Párizs után Madrid, Athén és Mexikóváros is a dízeles kocsik használatának korlátozását tervezi.

Hirdetés

Teljes az összhang Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros között, már ami a dízelüzemű személykocsik és teherautók kibocsátását illeti: a városok vezetői 2025-ig kisebb-nagyobb korlátozásokat léptetnének életbe az ilyen járművek használatával kapcsolatban, hogy ezzel javítsák a városok levegőjének minőségét.

Becslések szerint a légszennyezés évente 6,5 millió ember halálát okozza, ebben pedig jelentős szerepe van a dízelmotoroknak. A többek között a városi, magas ózonszintekért is felelős meghajtástípus helyett a döntéshozók ezért inkább az alternatív hajtású járművek, a kötött pályás közlekedés, vagy akár a kerékpározás felé terelnék a közlekedőket. A polgármesterek azt is kijelentették, hogy közösen tesznek majd erőfeszítéseket, hogy a következő évtizedben az autógyártókat rávegyék a dízeles kocsik gyártásának leállítására.

Hogy a dízeles gépeket valóban komoly korlátozások fenyegetik, jól mutatja, hogy Párizs már korábban kitiltotta az 1997 előtt gyártott dízeles kocsikat a városból. A hosszú távú cél az, hogy a francia fővárosban 2050-re negyedével csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása – ez becslések alapján félmillió autótulajdonost is érinthet, írja az autoblog.com.

Mexikóvárosban (Pekinghez, Újdelhihez, Milánóhoz és Rómához hasonlóan) eddig csak időszakos korlátozásokat vezettek be, tavasszal egy szmogriadó során például egymillió autót tiltottak ki a forgalomból. Az, hogy akkor a sofőrök ötöde nem törődött a tiltással, hosszú távú küzdelmeket vetít előre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink