Szolgáltatók Komoly bajban a légitársaságok: kétmilliárd dollár szállt el

Komoly bajban a légitársaságok: kétmilliárd dollár szállt el

MTI | 2019.12.12 10:02

Komoly bajban a légitársaságok: kétmilliárd dollár szállt el

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a kereskedelmi feszültségek miatt rontotta a légitársaságok idén várható profitjára vonatkozó előrejelzését, jövőre viszont stabilizálódást vár.

Hirdetés

A légitársaságokat összefogó szervezet közölte, hogy a korábbi előrejelzésében szereplő 28 milliárd dollár összesített adózott nyereség helyett 25,9 milliárd dollárnyi eredményre számít az idei évre. Jövőre 29,3 milliárd dollárra emelkedhet a profit, mivel a várakozások szerint az amerikai elnökválasztás közeledtével kedvezőbbé válhat a gazdasági környezet, csillapodhatnak a vámháborúk.

Kerozin- és bérköltségek

Tavaly 27,3 milliárd dollár nyereséget termeltek a légitársaságok. Az IATA eredetileg arra számított, hogy idén 35,5 milliárd dollárra nő a profit, ám júniusban 28 milliárd dollárra vitte le várakozását, miután főleg a kerozin- és bérköltségek növekedése miatt jelentősen nőttek a cégek költségei, a bevételek viszont a nem, vagy alig emelkedő jegyárak miatt érdemben nem változtak.

A 2016-os rekordév óta a légiközlekedési vállalatok jövedelmezősége minden évben romlott.

Áruszállítási gondok

A legrosszabb helyzetbe az áruszállítási szektor került: a szállított áruk mennyisége idén várhatóan 3,3 százalékkal csökken, ami a 2009-es pénzügyi világválság óta a legnagyobb mértékű visszaesés lenne. A bevételek pedig éves összevetésben 8 százalékkal csökkenhetnek.

Brian Pierce, a montreali székhelyű szervezet vezető közgazdásza szerint a kereskedelmi háborúk már nem csak az áruszállításra, de az utasforgalomra is negatív hatással vannak. Emiatt a légitársaságok összesített üzemi eredménye 2019-ben a várakozások szerint 42,5 milliárd dollár lesz, 7,4 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Erre az évre az 5 százalékos sokéves bővülési átlag alatti, 4,2 százalékos forgalom-növekedést várnak az utasforgalomban.

Visszafogott növekedés

A jövő év viszont Brian Pierce elmondása szerint kedvezőbben alakulhat, mivel nem számítanak recesszióra, visszafogott növekedés várható a gazdaságban, ha nem növekednek a különböző termékekre kivetett büntetővámok. Az IATA előrejelzése szerint 4,1 százalékkal több utast és 2,3 százalékkal több árut szállíthatnak majd 2020-ban, mint ebben az évben. A légitársaságok összesített árbevétele jövőre 4 százalékkal lehet magasabb, az összesített üzemi eredmény 48,2 milliárd dollárra emelkedhet, ami 13,4 százalékos bővülésnek felel meg – ismertette a közgazdász.

Európai csődök

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Európában a kedvezőbb gazdasági helyzet ellenére is számítani lehet újabb légitársasági csődökre, mert nagyon sok cég van, amely régóta küzd súlyos anyagi problémákkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy reményeik szerint nem fog annyi légicég csődbe menni, mint 2019-ben, amikor csak Európában 7 társaság szüntette be működését.

Az IATA elemzői arra számítanak, hogy idén mindössze 0,9 százalékkal bővül a világkereskedelem. Ez az ütem jelentősen elmarad a júniusban előrejelzett 2,5 százaléktól, illetve a tavaly elért 4,1 százaléktól. Jövőre viszont 3,3 százalékkal nőhet a globális kereskedelem, mivel "az Egyesült Államokban a választási évvel összefüggő nyomások elősegítik a kereskedelmi feszültségek enyhülését".

Nyitókép: instagram.com/lufthansacargoag/

Hirdetés

Kiemelt Partnereink