Szolgáltatók Koltai Zoltán: Versenyhátrányba kerül az a kkv, amelyik kiszorul az Ipar 4.0-ból

Koltai Zoltán: Versenyhátrányba kerül az a kkv, amelyik kiszorul az Ipar 4.0-ból

Szabó Fanni | 2018.05.04 08:29

Koltai Zoltán: Versenyhátrányba kerül az a kkv, amelyik kiszorul az Ipar 4.0-ból

Koltai Zoltán projektmenedzserrel beszélgettünk az IFKA tevékenységéről és arról a programról, melyben a kisvállalkozások térítésmentesen ismerhetik meg a nagyvállalatoktól a negyedik ipari forradalomhoz köthető technológiákat.

Hirdetés

Miben segít az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., az IFKA a kkv-knak?
Az IFKA olyan előremutató projektek fejlesztését és megvalósítását ösztönzi és támogatja, melyek valós hozzáadott értéket teremtenek a magyar gazdaság szereplői, ezen belül is kiemelten a kkv-szektor számára. Napjainkban, mindez az Ipar 4.0 megoldások elterjesztését és a gyors növekedési potenciálú vállalkozások támogatását célzó, kiemelt GINOP projektek keretében valósul meg.

Mit ad a kkv-k számára a kiemelt Mintagyár projekt?
A GINOP 1.1.3 Mintagyár kiemelt projekt célja a feldolgozóiparban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitális transzformációjának elősegítése, az Ipar 4.0 termelési rendszereinek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési megoldások iránti nyitottságának fokozása, fejlettségi szintjük és abszorpciós képességük növelése. A programot az IFKA-IVSZ Konzorcium hajtja végre közösen. Az IFKA szerepe az ipari tudás és tapasztalat biztosítása, míg az Informatikai Vállalkozók Szövetsége a modern digitális technológiák ismereteit és alkalmazási lehetőségeit adja.

Miért fontos, hogy a kkv-k részt vegyenek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó oktatásokon, illetve megismerjék az Ipar 4.0-t?
Az életen át való tanulás nem csak az egyénekre igaz, hanem a szervezetekre is. Azok a szervezetek, amelyek nem aknázzák ki a gondolkodásmódban és technológiákban rejlő lehetőségeket, lemaradnak. Hosszabb távon elveszíthetik versenyelőnyüket, jövedelmezésük és profitabilitásuk is csökkenhet. Az Ipar 4.0 megoldások már jelenleg is a cégek versenyképességének meghatározó tényezői. A jövőben ennek a szerepe fokozódni fog.

Hogyan vehetnek részt a vállalkozások a programban?
A programunkon való részvétel önkéntes és ingyenes. A projekt négy egymásra épülő részből áll: regisztráció, demonstráció, felkészítés és tervezés. A lépcsőfokokat egymás után teljesítve, a hazai termelő kkv-k alkalmassá válnak arra, hogy Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási és vezérlési megoldásaival növeljék hatékonyságukat, versenyképességüket.

Milyen tudást sajátíthatnak el a vállalkozások a program keretein belül?
A regisztrációt követően, a demonstrációs fázisban részt vevő vállalkozások szakemberei valós gyári bemutatókon vehetnek részt az Ipar 4.0 Mintagyárakban, így első kézből szerezhetnek tapasztalatokat és információkat az Ipar 4.0 rendszerek bevezetésével és üzemeltetésével kapcsolatban. Mindemellett új technológiákat ismerhetnek meg a Budapesti Műszaki Egyetemen működő Ipar 4.0 Technológiai Központban. A felkészítési fázis során a vállalkozások, a konzorcium által delegált Ipar 4.0 tanácsadó segítségével készülhetnek fel cégük modernizálására, amely során elsajátítják a modern termelésmenedzsment és az Ipar 4.0 megoldások tervezésének alapjait. Vállalati esettanulmányokon és részletes technológiai bemutatókon keresztül mélyíthetik el tudásukat a számukra fontos megoldási területeken. Az utolsó, vagyis a tervezési fázisban, az Ipar 4.0 tervezésben jártas tanácsadók, részletes beruházási és projekt tervet készítenek, a bevezetni kívánt megoldásokra.

Mely Mintagyárak közül választhatnak a kkv-k?
Jelenleg öt Mintagyárral állunk szerződésben (szerk. megj.: Festo-AM Kft., Eltec Holding Kft., Continental Automotive Kft., Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt., Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft.), ezen felül a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve létrehoztuk az Ipar 4.0 Technológiai Központot. Az Ipar 4.0 Mintagyárak olyan szemléltető, prezentációs helyszínek, ahol fejlett ipari megoldásokat tekinthetnek meg működési környezetben. A projekt keretében bemutatjuk az Ipar 4.0 menedzsmentelveket, üzleti megoldásokat és technológiákat. A helyi mérnökök, műszaki szakemberek bevonásával pedig lehetőség nyílik a technológiára vonatkozó elméleti ismeretek elsajátítására is. A Mintagyárak között szerepel kkv és nagyvállalat, a termelési lehet folyamatos és diszkrét jellegű is. Nagy fókuszt helyezünk arra, hogy szolgáltatásainkat a visszajelzések alapján folyamatosan fejlesszük, ezért minden rendezvényünkről visszacsatolást kérünk és a tapasztalatokat fokozatosan beépítjük szolgáltatásainkba.

Tervezik további vállalatok bevonását a Mintagyárak közé?
Igen, a projektbe szeretnénk még egy hatodik Mintagyárat bevonni, ez folyamatban van. Továbbá várjuk mindazon ipari integrátorok csatlakozását a programhoz, akik számára fontos a beszállítói lánc modernizálása.

Mekkora az érdeklődés a Budapesti Ipar 4.0 Technológiai Központ iránt?
Fokozott az érdeklődés, annak ellenére, hogy a kampányaink csak a napokban indulnak. Meg kell említenem azt is, hogy a kkv-kon túl a vártnál nagyobb érdeklődés tapasztalható a szakmai szervezetek, valamint a nagyvállalatok részéről is. Az első hónapban eddig közel száz cég regisztrált. A program időtartama alatt ezer regisztrációt tervezünk.

Szükséges a kkv-k ösztönzése az Ipar 4.0, digitalizáció felé?
Pár hónap múlva fogjuk látni, hogy milyen a hazai kkv-k hozzáállása a modernizációhoz, és ezt milyen eszközökkel szükséges segíteni.

Milyen pályázati lehetőségeket biztosítanak a kkv-knak a fejlődés útján?
Számos lehetőség áll rendelkezésre az Ipar 4.0 fejlesztések finanszírozására. A GINOP programban jelenleg is elérhető a GINOP 3.2.6 Versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizálása pályázat, Ipar4.0 szoftver megoldások bevezetésére. Várhatóan hamarosan megnyílik a GINOP 1.2.7 Komplex fejlesztési program. Ezen felül több pénzintézet tervezi Ipar 4.0 projekt finanszírozását támogató, banki termék bevezetését. További lehetőséget nyújt a nagyvállalatok számára elérhető kkv-k fejlesztését célzó, hazai finanszírozású beszállítói program. Várhatóan rövidesen a kormány elé kerül az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform és a Nemzetgazdasági Minisztérium által, közösen készített Ipar 4.0 Iparfejlesztési stratégia, amely a középtávú fejlesztési és finanszírozási lehetőségeket jelöli ki.

Milyen következményei lehetnek annak, ha a vállalkozások nem veszik fel a versenyt az ipar gyors fejlődésével?
Vannak olyan területek, ahol azonnal kiszorulnak a beszállítói láncból, illetve versenyhátrányba kerülnek, ami a jövedelmezőségükre és a termelékenységükre is negatív hatással lehet.

A magyar kis és közép-vállalkozások mennyire vannak lemaradva az Ipar 4.0, digitalizációt illetően a nyugati országokhoz képest?
Jelenleg nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban számszerű adat az Ipar 4.0-ra vonatkozóan, az általános digitalizációt illetően a DESI (Digital Economy and Society Index) index mérvadó, ami alapján az utolsó negyedben vagyunk. A projekt egyik feladata, hogy a negyedik ipari forradalom szempontjából feltárja a jelenlegi helyzetet és ezek alapján további ajánlásokat fogalmazzon meg a gazdaságpolitika számára.

– Mivel készül az IFKA az Ipar Napjai kiállításra?
Az Ipar 4.0 standon az IFKA két projektjével is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ipar 4.0 témában az írásos tájékoztatón túl, lehetőség nyílik a programba történő regisztrációra, felmérni a kkv saját Ipar 4.0 fejlettségi szintjét, prezentációkat meghallgatni, szakmai konzultációkon részt venni szakértőink bevonásával. Mindez annak függvényében természetesen, hogy a látogató mennyi időt tud a nálunk tölteni. Mindeközben a standon megjelenik Az IFKA másik nagy iparfejlesztési fókuszú projektje is, a Középvállalati Fejlesztési Program. Ez az első olyan hazai komplex fejlesztési program, amely a leginkább versenyképes feldolgozóipari kis-és középvállalkozások (High Growth Company / HGC) számára kínál testreszabott képzéseket, vállalkozásfejlesztési megoldásokat és mintákat piaci pozíciójuk erősítése céljából. A program eredményeivel és következő fázisaival is megismerkedhetnek a látogatók, interaktív panel beszélgetéseken keresztül, amelyek keretében a sikerhez vezető útról mesélnek személyes példákon keresztül a vállalkozások képzésére és mentorálására létrehozott HGC Akadémia workshopjain részt vett cégvezetők, már sikeres feldolgozóipari kkv-k tulajdonosai és ismert személyek.

Kiemelt Partnereink