Szolgáltatók Kizárná a kínai techcégeket az 5G fejlesztési tenderekből Amerika?

Kizárná a kínai techcégeket az 5G fejlesztési tenderekből Amerika?

MTI | 2019.02.19 09:05

Kizárná a kínai techcégeket az 5G fejlesztési tenderekből Amerika?

Peking szerint az Egyesült Államok Kína technológiai fejlődését próbálja hátráltatni azzal, hogy a mobil távközlési berendezéseik biztonsági kockázataira hivatkozva igyekszik kínai cégeket kizárni az ötödik generációs mobil távközlési fejlesztési tenderekből.

Hirdetés

Washington "koholt vádakkal igyekszik visszavetni" a kínai vállalatok természetes technológiai fejlődését - jelentette ki a pekingi külügyminisztérium szóvivője, Keng Su-ang (Geng Shuang) visszautasítva azokat a vádakat, miszerint a kínai hatóságok kémkedésre tudnák felhasználni a kínai mobil hálózatiberendezés-gyártó cégek eszközeit. A külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok "kétszínű, becstelen és inkorrekt megfélemlítést" alkalmazva "politikai porondra terelte" Kína gazdasági sikereivel szembeni kifogásait.

Mike Pence amerikai alelnök szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián kijelentette: a Huawei és más kínai távközlési technológiai cégek berendezései lehetővé teszik Peking számára, hogy "hozzáférjen minden adathoz, amellyel hálózati eszközeik érintkezésbe kerülnek". Felszólította az európai kormányokat, hogy ötödik generációs távközlési tendereikben "vegyék komolyan a Huawei és hasonló cégek által képviselt biztonsági veszélyt" és "zárjanak ki minden olyan céget a versenyből, amelyek kockáztatják távközlési rendszereink biztonságát".

Az Egyesült Államok konkrét bizonyítékokat nem hozott fel állításának alátámasztására. Kormányzati beszerzéseiből a kínai vállalatoktól a hírszerző szervezetekkel való együttműködést megkövetelő törvényre hivatkozva zárta ki a Huaweit. Példáját már több nyugati kormány is követte. Aggodalmaik szerint a törvény lehetővé teszi, hogy kínai technológiai cégek hatósági utasításra a távközlési hálózaton forgalmazott adatokhoz hozzáférést biztosító "hátsó bejárattal" (backdoor) lássák el berendezéseiket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink