Szolgáltatók Kisebb lett Németország külkereskedelmi többlete

Kisebb lett Németország külkereskedelmi többlete

MTI | 2018.11.08 10:40

Kisebb lett Németország külkereskedelmi többlete

A vártnál kisebb lett Németország külkereskedelmi mérlegének többlete szeptemberben, miközben az export és az import értéke az elemzői várakozásokkal ellentétben nem emelkedett, hanem csökkent.

Hirdetés

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,8 százalékkal, 109,5 milliárd euróra, míg a behozatalé 0,4 százalékkal, 91,9 milliárd euróra süllyedt.

A kereskedelmi mérleg többlete 17,6 milliárd euróra mérséklődött, szemben az elemzők által várt 18,0 milliárd, illetve az augusztusban elért 18,2 milliárd eurós szufficittel.

Elemzők az export esetében 0,3 százalékos, míg az importnál 0,8 százalékos emelkedést várták az augusztusban mért 0,1 növekedés, illetve 2,4 százalékos visszaesés után.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy Németország exportja az utóbbi hat hónap közül négy esetében csökkent. A friss adatok egy csalódást keltő hetet zártak a német ipar szemszögéből nézve, és a rendelkezésre álló havi statisztikai mutatók azt sugallják, hogy a német gazdaság 2015 eleje óta a legrosszabb negyedévét zárta szeptember végén.

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év kilencedik hónapjában Németország exportja 109,1 milliárd eurót, importja pedig 90,7 milliárd eurót tett ki. Tavaly szeptemberhez képest az export értéke 1,2 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 5,3 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérleg 18,4 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 24,2 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 21,1 milliárd eurós többletet mutatott szeptemberben az előző havi 15,3 milliárd euró után. Tavaly szeptemberben 26,9 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az év első kilenc hónapjában a kivitel értéke 988 milliárd eurót, a behozatalé pedig 813,6 milliárd eurót tett ki, így a mérlegben 174,4 milliárd euró többlet alakult ki, míg a folyó fizetési mérleg 187,0 milliárd eurós többletet mutatott.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink