Szolgáltatók Kilián Csaba: Fontos, hogy az OEM-ek és a beszállítók megosszák egymással a tapasztalataikat

Kilián Csaba: Fontos, hogy az OEM-ek és a beszállítók megosszák egymással a tapasztalataikat

Szabó Fanni | 2018.05.18 12:35

Kilián Csaba: Fontos, hogy az OEM-ek és a beszállítók megosszák egymással a tapasztalataikat

Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gépjárműipari Egyesület, melyen titkos szavazás után megválasztották az új elnökségi és felügyelőbizottsági tagokat. Kilián Csabával, a MAGE főtitkárával beszélgettünk az egyesület eredményeiről.

Hirdetés

– A tisztújító közgyűlésen melyek voltak főbb témák?
A MoM Kulturális Központban megrendezett eseményen 31 tagvállalat képviselője vett részt. A közgyűlés első részében az egyesület elnöke, Pintér István, illetve én, mint a MAGE ügyvezető főtitkára beszámoltunk az egyesület 2017 évi tevékenységéről és gazdálkodásáról. Az esemény második felében új elnökségi és felügyelő bizottsági tagokat választott a tagság. Pintér Istvánt ismét az egyesület elnökévé választották, a felügyelő bizottság elnöke dr. Urbán László személyében szintén változatlan maradt. Az esemény zárásaként bemutatkoztak a 2018-ban belépett új tagok.

– Milyen eredményeket ért el a MAGE az elmúlt időszakban?
– Az elnökség négy éve során tagvállalati körünket jelentősen bővítettük. 2013 és 2017 között 23 új tagvállalat csatlakozott hozzánk. Jelenleg 51 tagvállalatunk van. A növekedés azonban nem pusztán mennyiségi, de minőségi is. Iparági érdekképviselet területén több törvényjavaslatot fogalmaztunk meg, illetve véleményeztünk. Ilyen például a jogtanácsosi tevékenység újraszabályozása, vagy a munkaidőkeret tervezett szabályozási kérdésének napirenden tartása, a GINOP pályázatok véleményezése. Részt veszünk a Vállalkozás Fejlesztési Tanács munkájában és érdekképviseleti tevékenységünk egy másik fontos sarkköve, hogy a MAGE 2017. június 19-én csatlakozott az 5G Koalícióhoz.

– Miért fontos, hogy a vállalatok megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat?
A MAGE tagvállalatok között vannak OEM-ek és 1-4 körös beszállítók is, akik különböző fejlettségi szinten vannak. Fontosnak tartjuk, hogy a jó gyakorlatokat megosszák egymás között, ezzel is elősegítve a fejlődésüket és ezáltal növelve a termelékenységüket, versenyképességüket.

Mik a tapasztalati a szakmai rendezvényekkel kapcsolatban?
Kiemelt szakmai programjaink közül a Járműipari Konferenciát a MAGE a Portfolióval közösen már az ötödik alkalommal rendezte meg, és egyre népszerűbb. Míg tavaly 170 résztvevővel, idén már 250 résztvevő jelenlétében zajlott. Az iparág aktuális kérdéseit a rendezvény történetében először tematikus, kiscsoportos networking szekciókban is megvitathatták a résztvevők. A másik kiemelt szakmai programunk, az Automotive Hungary Kiállítás és Konferencia, mely az öt évvel ezelőtti indulást követően sokat fejlődött. 2013-hoz képest 50 százalékos a bővülés a kiállítók, és 45 százalékos a látogatók vonatkozásában. Több mint 30 országból jöttek látogatók. A rendezvény regionális szinten is egyre ismertebbé vált.

Hogyan befolyásolja az autóipar jövőjét az oktatás? Mit tud tenni a MAGE az oktatás minőségének javítása érdekében?
2017-ben szerveztük a MAGE Duális Fórumot Kecskeméten a GAMF-fal közösen, ahol fő téma volt a duális képzés érvényben lévő jogszabályi környezet aktualitásainak megtárgyalása, a gyakorlati képzésben részt vevő szervezetek minőségi auditálásának kérdése, továbbá a duális képzésben résztvevő hallgatót foglalkoztató vállalatok tapasztalatainak összegyűjtése, eredmények értékelése illetve a jó gyakorlatok megosztása. Az ágazat közép, illetve hosszú távú versenyképességének biztosítása érdekében, alapvető fontosságú az oktatás, szakképzés minőségének az emelése.

– Egy korábbi beszélgetésben említette, hogy munkabizottságokat állítottak fel. Milyen feladatokat láttak el?
– Öt munkabizottság keretében folyik a munka. A Munkaügy-munkaerőmobilitási szakmai munkabizottság a kormányzat részére történő, a munkaerő mobilitás elősegítésére irányuló intézkedési javaslatok kidolgozásán tevékenykedett. Jelentős eredménynek tekintjük, hogy két javaslatunk is törvényi erőre emelkedett. Köztük például az utazási költségtérítés 15 Ft/km-ig terjedő adómentességének növelése, vagy a lakhatás célú támogatások körének bővítése.

A K+F szakmai munkabizottság tevékenységének célja a jogszabály módosítás elérése oly módon, hogy lehetőség legyen a K+F projektek csoportos minősítésére, illetve további cél a cégek minősítése is. A Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának koordinációjával több nemzetközi nagyvállalat egyeztetett ezen elvárásokról, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a NAV és a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával. A törvényi szabályozás végül hatályba lépett 2017-ben a csoportos minősítés tárgyában.

A Beszállító-fejlesztési munkabizottság tevékenységének feladata a MAGE tagvállalatok meglévő beszállítóinak a továbbfejlesztése, illetve még több hazai kkv beszállítóvá válásának elősegítése. A csoport munkájának eredményeként említhető például a megállapodás a HIPA-val beszállító-fejlesztési tréningek szervezéséről a MAGE tagvállalatai beszállítóinak számára. A programban résztvevő MAGE tagvállalatok, mint integrátorok száma 9. A programban résztvevő MAGE tagvállalatok beszállítóinak száma pedig 78.

Az Oktatás, középiskolai és felsőfokú szakképzés, duális képzés szakmai munkabizottság munkájának eredményeként elkészült nemrégiben egy összefoglaló anyag a duális képzéssel kapcsolatos rendeletekről és jogszabályokról.

A Technológiai Benchmarking szakmai munkabizottság pedig a MAGE tagvállalatainál meglévő jó technológiai gyakorlatok összegyűjtésén, terjesztésén, vállalatoknál megtartott szakmai klub ülések megszervezésével foglalkozik.

Kiemelt Partnereink