Szolgáltatók Kezdenek lemondani Európáról a kínaiak

Kezdenek lemondani Európáról a kínaiak

MTI | 2019.08.13 09:16

Kezdenek lemondani Európáról a kínaiak

Az első hat hónapban 80 százalékkal esett a kínai beruházások értéke Európában 2018 első feléhez képest – írja féléves jelentésében az Ernst&Young tanácsadó cég.

Hirdetés

Kína 2,4 milliárd dollárt fektetett be európai vállalatokba az év első felében, beleértve 81 akvizíciót és részvénypakett vásárlást, de legtöbbjük igen kis volumenű üzlet volt jegyzi meg az Ernst&Young. Kína nem hajtott végre egyetlen akvizíciót sem Németországban, és csak 505 millió dollárt fektetett be német vállalatokba, míg tavaly befektetéseinek értéke elérte a 10 milliárd dollárt.

Nem szeretjük a kínai tőkét

A tanácsadó cég úgy értékeli, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a kínai gazdaság lehűlése volt a befektetések visszaesésének fő oka, de szerepe volt annak is, hogy Európában növekvő ellenérzéssel fogadják a kínai tőkét. Németország tavaly decemberben korlátozta a külföldi tőke behatolását, az új szabályok szerint a kormány megvétózhatja, hogy külföldi cégek 10 százaléknál nagyobb részesedést szerezzenek nemzetbiztonsági szempontból fontos vállalatokban.

Kína 2016-ban vállalatfelvásárlással rekordöszeget, 85 milliárd dollárt fektetett be Európában. Az ország kinyilvánított szándéka, hogy 2050-ig lehagyja Európát és Japánt a technológiai szektorban.

Kiemelt Partnereink