Szolgáltatók Kecsmár Krisztián: a közúti fuvarozásban alapvető a versenyképesség

Kecsmár Krisztián: a közúti fuvarozásban alapvető a versenyképesség

MTI | 2017.02.21 08:14

Kecsmár Krisztián: a közúti fuvarozásban alapvető a versenyképesség

Az európai közúti fuvarozási ágazat szabályozásakor nem lehet figyelmen kívül hagyni a versenyképességi szempontokat, és azt sem, hogy a béralapú versenyképesség az ágazat versenyképességének kulcsa - mondta az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára Brüsszelben, a versenyképességi tanács ülését követően.

Hirdetés

Kecsmár Krisztián rámutatott: több uniós tagállam - például Németország, Ausztria, Olaszország és Franciaország - olyan közúti fuvarozási minimálbér-szabályozást fogadott el, amely jelentősen gyengíti az ágazat uniós versenyképességét, emellett egyértelműen korlátozza a kelet-európai közúti fuvarozók szolgáltatási szabadságát.

Elmondta azt is, hogy több tagállam hasonló intézkedés bevezetését fontolgatja, a szabályokat a szociális dömping visszaszorításának szükségességével indokolva. Ha egyes tagállamok ebben versenyképesebbek másoknál, akkor nem tisztességes szociális dömpingre hivatkozva ellehetetleníteni a külföldi cégek működését - jelentette ki.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó szabályozások hatással lesznek az Európai Unió versenyképességére is, hiszen a közúti fuvarozás költségei számos más ágazat áraiban megjelennek.

Magyarország, Csehország, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia nyilatkozatban is tiltakozott a már bevezetett és bevezetni kívánt, gyakran indokolatlan adminisztratív terheket jelentő szabályozások ellen uniós és nemzeti szinten.

Ennek jelentősége az az erős politikai üzenet az Európai Bizottság számára, hogy a jogszabályok vizsgálatakor kiegyensúlyozottan foglaljon állást annak érdekében, hogy az intézkedések ne újabb akadályokat teremtsenek a belső piacon, hanem az egységének megtartását és az unió versenyképességét szolgálják - közölte az államtitkár.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink