Szolgáltatók Kamatot emel az amerikai jegybank?

Kamatot emel az amerikai jegybank?

MTI | 2018.05.24 10:16

Kamatot emel az amerikai jegybank?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) azt tervezi, hogy "hamarosan" emeli a májusban változatlan szinten hagyott kamatokat – ez derült ki a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) május 1-2-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

Hirdetés

A nyíltpiaci bizottság legutóbb márciusban emelte – a piaci várakozásoknak megfelelően – 25 bázisponttal az irányadó kamatsáv széleit, az 1,50-1,75 százalékos tartományba, májusban pedig nem változtatott ezen.

A szerdán közzétett jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntéshozók többsége úgy foglalt állást, hogy ha az újonnan beérkező gazdasági adatok általában megerősítik a jelenlegi gazdasági kilátásokat, hamarosan helyénvaló lesz újabb lépést tenni a monetáris politika szigorításának útján.

Mindazonáltal a nyíltpiaci bizottság azt is hangsúlyozta, hogy a kamatpolitika ütemének kiigazítása a gazdasági kilátások és az esetleg felmerülő kockázatok megítélésétől függ, utalva a kereskedelmi feszültségekkel kapcsolatos bizonytalanságokra.

A bizottság megítélése szerint folytatni kell a kamatok fokozatos emelésének politikáját, hogy fenntartsák az erős munkaerőpiaci feltételeket és elérjék a 2 százalékos inflációs célszámot.

A FOMC legközelebb június 12-13-án ülésezik.

Kiemelt Partnereink