Szolgáltatók Jöhet a plug-in hibrid autók adója?

Jöhet a plug-in hibrid autók adója?

autopro.hu/B.B. | 2017.01.11 12:35

Jöhet a plug-in hibrid autók adója?

Egyes amerikai államokban már olyan sok zöld, a hagyományos autókéhoz képest jóval kevesebb állami bevételt biztosító jármű fut az utakon, hogy Indiana állam különadót tervez.

Hirdetés

Az otthon is tölthető hibridek terjedésével, és így az üzemanyaghoz kapcsolódó adók csökkenésével jelentősen megcsappant egyes amerikai államok adóbevétele. Indiana például a jelenleginél évente kétmillió dollárral több, járművek után fizetett adót szedne be, az összeg nagy részét a plug-in hibrid kocsik megadóztatásából teremtenék elő. A javarészt útfenntartásokra fordítandó adó megfizetésébe az előzetes tervek szerint a plug-in, vagyis konnektoros hibridek tulajdonosait egy új, 150 dolláros adófajta létrehozásával, a regisztrációs díjak növelésével vonnák be. A hagyományos kocsik birtokosai az üzemanyag adójának emelésére készülhetnek, gallononként tíz centes többlettel számolhatnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Indiana állam mikortól tervezi a plug-in hibridek megadóztatását, az viszont biztos, hogy a problémával már mások is szembesültek: a tervet kilenc másik amerikai állam is támogatja.

Az autoblog.com beszámolója azért is jelentős, mivel egy általános trendet vetít előre: míg néhány éve (vagy akár még ma is) egyes kormányzati szervek támogatták az alternatív hajtású autók vásárlását, azok tömegesebb terjedésével épp saját bevételeik csökkenését érték el. Ebből következik, hogy a támogatások és kedvezmények leépítése alighanem globálisan is hamarosan megkezdődik, vagyis közép- és hosszú távon a plug-in (majd várhatóan az e-autók) versenyelőnye is elhalványul.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink