Szolgáltatók Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon

Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon

MTI | 2019.12.06 11:09

Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon

Összesen 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, ezért is fontos fenntartani a magyar-japán kapcsolatok fejlődésének dinamikáját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tokióban.

Hirdetés

A tárcavezető kifejtette: japán vállalatok alkotják a 7. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és az ázsiai országok közül Japánból érkezett eddig a legtöbb beruházás Magyarországra.

Hangsúlyozta: a japán cégek beruházásai abból a szempontból is rendkívül jelentősek, hogy olyan technológiai színvonalat képviselnek, amely nagy mértékben hozzájárul a magyar gazdaság dimenzióváltásához, ahhoz, hogy a magyar gazdaságban a kutatás-fejlesztés, a hozzáadott érték, a technológiai színvonal jelentősen emelkedik.

Szijjártó Péter kiemelte: az együttműködésnek van egy nagyon régi alapja, ugyanis a rendszerváltoztatás időszakában a japán vállalatok az elsők között jelentek meg a magyar piacon és fektettek itt be, szavaztak bizalmat a magyaroknak, amikor ezt még nagyon levesen tették meg.

Van még tér a bővülésre

Közölte: a kereskedelmi forgalom 2,2 milliárd dollár, "ami lehetne több is".

Kitért arra: a legnagyobb japán autóipari beszállító vállalatok jelen vannak a magyar piacon és folyamatosan növelik a jelenlétüket. Most, hogy a magyar autóipar átáll az új korszakra, nagy szerepük lesz a magas technológiai színvonalú japán vállalatok beruházásainak - vélekedett.

Elmondta, hogy a magyar delegáció tokiói látogatása alkalmával több olyan pénzügyi megállapodást is aláírnak, amelyek nyomán a gazdasági kapcsolatok finanszírozási hátterét megerősíthetik. Az Eximbank létrehozott egy 1,2 milliárd dolláros hitelkeretet, amely a magyar-japán vállalatközi együttműködés finanszírozását szolgálja - közölte.

Kiemelt Partnereink