Szolgáltatók ITM: több szabadalomra van szükség

ITM: több szabadalomra van szükség

MTI | 2019.06.13 12:30

ITM: több szabadalomra van szükség

Az Országgyűlés előtt lévő, a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítási javaslat elsődleges célja, hogy több kutatási projekt legyen, amelyek hatékonyan segítik a magyar gazdaságot – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Hirdetés

Az ITM közleménye szerint minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, a magyar társadalom számára, illetve több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti.

A jelenlegi rendszer nem hatékony, Magyarország lemaradásban van, ezért mind az intézményrendszert, mind a pénzügyi finanszírozást meg kell erősíteni. Az ITM hangsúlyozza, a 2020-as költségvetés 32 milliárd forinttal tovább növeli a kutatás-fejlesztés és innováció támogatását, megteremti az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeit. Az eddigi széttagoltság megszüntetésével megvalósul a kutatás-fejlesztés és innováció egységes szerkezetű, teljesítményalapú finanszírozása. A változásokkal a kutatóintézeti hálózat autonómiája nő, hiszen közvetlenül a parlament, és nem egy választott tagokból álló köztestület alá kerülnek.

Nemcsak talámányból, sikeres pályázatból is több kell

A kutatóhálózatot egy kétharmad részben a tudomány művelőiből álló, a minőségért személyükben felelősséget vállaló testület irányítja, javulhat a kutatók és kutatóintézetek által benyújtott és nyertes hazai és uniós pályázatok aránya is emelték ki.

A kormány az átalakítás részeként egy éven át tárgyalt a kompromisszumos megoldás kialakítása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével, eredménytelenül, holott meggyőződése, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb, teljesítményalapú felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja olvasható az ITM közleményében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink