Szolgáltatók Horváth Szabolcs: a jót szeretnénk tökéletessé tenni

Horváth Szabolcs: a jót szeretnénk tökéletessé tenni

autopro.hu | 2015.12.14 08:25

Horváth Szabolcs: a jót szeretnénk tökéletessé tenni

Pályázati tanácsadás, menedzsmentfejlesztés – ez a két tevékenység foglalja össze leginkább a FlowFactor Kft. tevékenységét, melynek fókuszában a kis- és középvállalkozások állnak. Horváth Szabolcs ügyvezető beszélt arról, hogyan tudnak segíteni a kkv-knak.

Hirdetés

– Milyen igények hívták életre a céget?
– Sok a személyes ismertség és kötődés több kkv-val. Családi szálak fűznek a győri Borsodi Fémmegmunkáló Kft.-hez, melynek révén jobban belelátok egy kisvállalkozás működésébe. Úgy gondolom, a pályázatok és a menedzsment két olyan terület, ahol érdemes lenne példát vennünk a nyugati cégektől.

Horváth Szabolcs

– Hogyan tud segíteni a Flowfactor ebben?
– Rengeteg pályázatírással foglalkozó cég van Magyarországon, amelyek csupán az adminisztrációs terheket veszik le a pályázók válláról. Tehát egy kiválasztott pályázat elnyeréséhez vezető utat járják be a partnerrel közösen. Azt látom azonban, hogy a cégek vezetői nem ismerik ki magukat a pályázatok között, nem látják át a lehetőséget. Mi abban nyújtunk segítséget, hogy megtaláljuk a cégek számára a megfelelő pályázatokat, személyre szabottan segítsünk – az adminisztrációs feladatok elvégzése mellett természetesen.

– Hogyan zajlik ez a folyamat?
– Ahhoz, hogy személyre szabott segítséget adjunk, meg kell ismerni a céget, fel kell térképezni a jelenlegi állapotokat, illetve a jövőbeli célokat. Eleve úgy indulunk el a partnerhez, hogy előzetesen feltérképezzük, megvizsgáljuk, hogy alkalmas-e EU-s pályázatokon való részvételhez. Ha úgy ítéljük meg, hogy akadnak ilyen téren hiányosságok, az első megbeszélés alkalmával tájékoztatjuk a fejlesztésre szoruló pontokról. Ezt követően kezdünk csak bele a projekt generálásába: vagyis az adott cég céljai alapján keresünk megpályázandó projekteket, amelyeket adott esetben összekapcsolunk, hogy előnyösebb legyen a végeredmény. Egy példával szemléltetve: egy cégnek új gépre van szüksége. Első körben felkutatunk eszközbeszerző pályázatot, majd keresünk ehhez kapcsolódó egyéb projekteket kutatás, fejlesztés és innováció területeken. Így több pályázatot is megpályázhatunk egyszerre egy célból, előnyösebb anyagi végeredményt elérve.

– Mit gondol, miért nem látják át kellően a cégek a pályázati rendszereket?
– A magyar kkv-k jelentős része a rendszerváltáskor alakult, javarészt kényszervállalkozókból, akik ugyan jók a szakmájukban, de a pályázatokon való részvétel már nem a szakterületük. Ez egy teljesen más gazdasági légkör, mint 20-25 éve volt.

– Milyen cégekre specializálódtak?
– Elsősorban magyar tulajdonú kkv-k a partnereink, leginkább azok, ahol már elindult a generációváltás. Érdekes adat, hogy háromból két vállalkozás nem éli túl az ügyvezetőváltást. Úgy látjuk, aki fent marad a rostán, az sokkal nyitottabb az EU-s pályázatokra, márcsak a fiatalos lendületénél fogva is. A statisztikailag elbukott két vállalkozás vezetőjét sem kell azonban temetni: tapasztalatokkal felvértezve kezdhet új lappal új vállalkozást.

– Van egy másik terület, ahol a kkv-k partnerei tudnak lenni. Hogyan tudnak segítséget nyújtani menedzsmentfejlesztés terén?
– Ahogy korábban említettem, a magyar cégek vezetői a saját szakmájukban tudják a legjobbat nyújtani, senki nem születik vezetői képességekkel. Ezt is ugyanúgy tanulni kell, mint ahogy korábban megtanulták a saját szakmájukat. Mentorálásnak hívom ezt a fajta segítségnyújtást, semmiképpen sem tanácsadásnak. Az a célunk, hogy a jó folyamatokat tökéletessé tegyük, megkeressük az adott problémára a legjobb gyakorlatokat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink