Szolgáltatók Hirtelen bedurvulhat Trump tarifaháborúja

Hirtelen bedurvulhat Trump tarifaháborúja

autopro.hu/Sz.K. | 2019.02.15 09:24

Hirtelen bedurvulhat Trump tarifaháborúja

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma három konkrét lehetőséget vázolt fel az Európai Unióból importált autók vámjaival kapcsolatban. Az opciók között a 25 százalékos különleges vámtarifa is megtalálható. A washingtoni kormány célja a kereskedelmi deficit csökkentése.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma három lehetőséget dolgozott ki az Európai Unióból történő járműbehozatali vámra. Ezek között az eredetileg is tervezett, 25 százalékos különleges vámtarifa is megtalálható.

Három lehetőség van

Az első variáció 10 százalékos vámot jelent, ami egyenlő az Európai Unió által az amerikai autókra kivetett plusz terhekkel. A második lehetőség az lenne, hogy a technológiailag fejlett autókra, mint például az elektromos járművekre, és azok alkatrészeire vetnek ki vámot. Az összes EU-ból importált autóra kivetett 25 százalékos vám lenne a harmadik opció. A tervezetről a német Wirtschaftswoche című lap írt brüsszeli forrásokra hivatkozva.

Az EU-nak eddig csak 2,5%-ot kellett fizetni

– A németek miatti autóipari kereskedelmi hiányunk nagyjából 30 milliárd dollárt (8 510 milliárd forintot) tesz ki – mondta még korábban Wilbur Ross, az Egyesült Államok kereskedelmi- és gazdasági minisztere. Donald Trump elnök kifejezett célja az, hogy csökkentse a kereskedelmi deficitet, mert a lépéssel munkahelyeket akar létrehozni az USA-ban.

Az EU-ból származő járművekre jelenleg 2,5 százalékos tarifa vonatkozik (ez alól kivétel a pick up szegmens, ahol 25 százalék), míg az unióba 10 százalékos vámtétel megfizetése után lehet behozni amerikai gépkocsit.

Még két nap maradt dönteni

Az EU-s autóimportot érintő vámtarifákról február 17-ig kell döntenie az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma, eddig elkészül egy olyan jelentés is, amely az autók, autóalkatrészek behozatalát vizsgálja afelől, hogy az milyen hatással van az amerikai nemzetbiztonságot. Ezután Trumpnak 90 napja van arra, hogy végső döntést hozzon a vámokat illetően.

Az EU már tavaly év végén jelezte, hogy ha az Egyesült Államok szigorít a jelenlegi tarifarendszeren, akkor Brüsszel is kész megfelelő lépésekkel reagálni. Az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelem közel 10 százalékát teszi ki az autóiparból származó termékek (gépjárművek és alkatrészek) adásvétele.

A nemzetbiztonságot fenyegetik az autók

A The Telegraph konzervatív brit napilap viszont legújabb számában arról ír, hogy a Trump-kormány nagyon is hajlik arra, hogy az uniós autóbehozatal nemzetbiztonságot fenyegető tényező, így a 25 százalékos opció beváltása reális lehetőséggé vált. A lap idéz egy egykori kereskedelmi tanácsadót, aki szerint az, hogy biztonsági okokra hivatkozva rántják elő a legdurvább lehetőséget, már régen eldöntötték a Fehér Házban. Ha ez teljesülne, az számítások szerint 0,4 százalékpontos esést okozna az euróövezet idénre tervezett gazdasági növekedésében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink