Szolgáltatók Hegyekben állnak az eladatlan autók a németeknél

Hegyekben állnak az eladatlan autók a németeknél

autopro.hu/B.B. | 2017.08.31 09:16

Hegyekben állnak az eladatlan autók a németeknél

Háromszázezer Euro5-ös motorral szerelt kocsira nem találnak vevőt a német kereskedők. Az okot valószínűleg már mindenki meg tudná tippelni.

Hirdetés

Felhalmozódtak az Euro5-ös motorral szerelt új személykocsik a német márkakereskedőknél, hiszen jelenleg mintegy háromszázezer példány eladásával gyűlt meg a baja az értékesítőknek. A kocsikra azért nincs kereslet, mivel a fogyasztók attól tartanak, hogy a kevésbé korszerű motorok miatt a jövőben kitilthatják az alig pár éves kocsikat egyes nagyvárosokból vagy azok egyes kerületeiből.

A felduzzadt készletekben rengeteg pénze ragadt a gyártóknak és kereskedőknek, autónként 15 ezer eurós (kb. 4,5 millió forintos) vételárral számolva 4,5 milliárd eurót tesz ki az eladatlan dízelautók értéke.

A német márkakereskedések egyesületének (ZDK) vezetője elmondta, 718 franchise-partnert kérdeztek meg az Euro5-ös motorral szerelt kocsik készleteiről. A kereskedők bő háromnegyede arra számít, hogy az érintett kocsikat csak áron alul tudják majd eladni, így meg is kezdték értékük egy részének leírását. Az eladók többsége azt is hozzátette, hogy az autógyártók nem voltak kellően segítőkészek a készletek problémájának megoldásában.

Thomas Peckruhn szerint világos kormányzati üzenetekre lenne szükség, hogy mind a kereskedők, mind a fogyasztók kiszámítható környezetben tudják megtervezni készletbeszerzéseiket, autóvásárlásukat és -használatukat. Ezen segíthet az őszre meghirdetett második német dízelcsúcs, hiszen itt már konkrét döntések is születhetnek a további visszahívásokról, az emisszió miatti behajtási tilalmakról vagy épp értékesítési korlátozásokról.

A dízelbotrány miatti fejlemények nem mellesleg a német használtautó-piac árait is alaposan megmozgathatják: az autónként több ezer euróval támogatott csereprogram, illetve a felduzzadt Euro5-ös készletek a korábbi, szennyezőbbnek kikiáltott példányok árát lefelé, míg az újabbakét felfelé hajthatják.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink