Szolgáltatók Hárommilliárd forintos félévet zárt az Alteo

Hárommilliárd forintos félévet zárt az Alteo

MTI | 2014.08.29 13:50

Hárommilliárd forintos félévet zárt az Alteo

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. 3,03 milliárd forint konszolidált árbevételt és 442 millió forint kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyereséget (EBITDA) ért el az idén az első fél évben - közölte a vállalat.

Hirdetés

Az árbevétel 8,2 százalékkal, az EBITDA pedig 9,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi hasonló időszak adataitól. Hozzáteszik, hogy az első negyedév árbevételkiesését a vállalat jelentősen ledolgozta a második negyedévben, az év első három hónapjában ugyanis a bevétel még 17,2 százalékkal volt kisebb a tavalyi bázisidőszakinál. A közlemény szerint az első negyedév időjárás miatti szokásostól gyengébb hőértékesítési teljesítményét a második negyedévben az energiakereskedelmi és villamosenergia-termelő üzletág javította.

A Budapesti Értéktőzsde "T" kategóriájában (technikai kategória) jegyzett társaság árbevételi struktúrája is átalakult: a korábban a legnagyobb részesedéssel bíró hőárbevételi szegmens az árbevétel 37,6 százalékát adta az idén, míg 2013 első félévében még a 45,6 százalékát. Az idei első fél évben a villamosenergia-kereskedelem az árbevételből 39,4 százalékkal, a villamosenergia-termelés 20,9 százalékkal részesedett.

Az Alteo átfogó, adózott eredménye 91 millió forint veszteség lett, szemben a tavalyi 28 millió forint nyereséggel. A negatív eredményt a pénzügyi veszteség, alapvetően az euró alapú hitelállomány átértékeléséből adódó árfolyamveszteség okozta.

A közleményben ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója kifejti, hogy az idei év első nyolc hónapja alatt három zártkörű és egy nyilvános kötvénykibocsátással összesen közel 3,2 milliárd forintnyi tőkét tudott bevonni a vállalat a jövőbeni fejlesztései és akvizíciói, továbbá tőkeszerkezet optimalizációs céljai megvalósítására. Augusztusban pedig visszafizette egy lejáró kötvénye alapján esedékessé vált kamat és 571 millió forintos tőketartozását. A cégvezető hozzátette, hogy ezzel az Alteo egy időre lezárta a kötvénykibocsátási ciklust.

- Az előttünk álló időszakban főként az új befektetések megvalósítására koncentrálunk, stratégiánk középpontjában továbbra is a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés áll, ami mellett kiemelt figyelmet fordítunk az alternatív decentralizált energiatermelés, az energiakereskedelem, valamint az energiahatékonysági szolgáltatások területére is - hangsúlyozta Ifj. Chikán Attila, aki azt is elmondta, hogy a vállalat a közeljövőben 1-3 ilyen ügyletet is végigvihet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink