Szolgáltatók Három év alatt 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe

Három év alatt 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe

MTI | 2018.05.11 07:37

Három év alatt 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe

A Magyarország felett átrepülő légi járatok útvonala 4,5 millió kilométerrel csökkent azóta, hogy a HungaroControl Zrt. Európában elsőként, 2015. február 5-től eltörölte a teljes magyar légtérben a légi útvonalhálózatot és bevezette a repülőgépek korlátozások nélküli szabad légtérhasználatát, az azóta eltelt három év alatt 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe – tájékoztatott a társaság.

Hirdetés

Ezért a világ egyik legnagyobb szakmai kiállításán, a Dubai Airport Show-n május 9-én innovációs díjjal jutalmazták a HungaroControlt.

A Hungarian Free Route (HUFRA) légiforgalom-szervezési megoldás lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb úton közlekedhetnek a repülőgépek. A légitársaságok így a legoptimálisabb és a legkörnyezetkímélőbb módon tervezhetik meg és bonyolíthatják le repüléseiket az ország légterében közölte a HungaroControl. Hozzátették, hogy ez a légitársaságok számára az eltelt három év alatt mintegy 9 millió dollár értékű üzemanyag-megtakarítást eredményezett.

A közlemény szerint az Európai Bizottság rendelete a szabad légtérhasználat bevezetését 2022-től teszi kötelezővé egész Európában, azonban a HungaroControl révén Magyarország jóval a határidő előtt, idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette ezt a kötelezettséget.

Felidézték azt is, hogy a vállalat először 2017 februárjában nyert el szakmai kitüntetést a koncepcióért, amikor az Európai Minőségügyi Szervezettől megkapta a Nemzetközi Minőség-Innovációs díjat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink