Szolgáltatók Hanyatlik a dízel, de az elektromos autókat párosával veszik a britek

Hanyatlik a dízel, de az elektromos autókat párosával veszik a britek

MTI | 2019.02.06 08:58

Hanyatlik a dízel, de az elektromos autókat párosával veszik a britek

Nagy-Britanniában mérsékelten visszaesett az autóeladás januárban az egy évvel korábbi szintről.

Hirdetés

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség kedden azt közölte, hogy a múlt hónapban 161 013 új személyautót helyeztek forgalomba, 1,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A dízelüzemű autók iránti kereslet 20,3 százalékkal esett, az elektromos és hibrid autóké 26,3 százalékkal nőtt, a benzinüzeműeké pedig 7,3 százalékkal emelkedett januárban.

Ezt olvasta már? Ötévi mélypontra zuhant tavaly a Nagy-Britanniában gyártott személyautók száma, a brit autóipari beruházások értéke pedig csaknem a felével esett vissza, egyértelműen a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) folyamatát övező bizonytalanságok miatt. Szakértők már vészharangot kongatnak.

Nagy-Britanniában tavaly a nemzetközi pénzügyi válság óta a legnagyobb mértékben – 7 százalékkal, 2,37 millióra csökkent az új autók eladása.

Két éve 5,6 százalékkal zsugorodott az eladás, 2008-ban pedig 11,3 százalékkal esett.

A dízelüzemű gépkocsik iránt tavaly mintegy 30 százalékkal csökkent a kereslet. Az összes eladáson belül a dízelüzeműek aránya tavaly 32 százalékra mérséklődött a 2017. évi 42 százalékról és a 2016. évi 48 százalékról.

Kiemelt Partnereink