Szolgáltatók Hamarabb kész lesz a Debrecen-Nagyvárad bicikliút, mint az autópályaszakasz

Hamarabb kész lesz a Debrecen-Nagyvárad bicikliút, mint az autópályaszakasz

MTI/autopro.hu | 2019.09.06 16:31

Hamarabb kész lesz a Debrecen-Nagyvárad bicikliút, mint az autópályaszakasz

Jövő júniusra készül el a Debrecen-Nagyvárad közötti kerékpárút még hiányzó, Tépe és Berettyóújfalu közötti, 8,3 kilométer szakasza, amelynek alapkövét pénteken tették le.

Hirdetés

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta, a kerékpárút Berettyóújfalu és Nagyvárad közötti szakasza már 4 éve elkészült. A még hiányzó szakaszt bruttó 1,2 milliárd forintból építik meg; a beruházás a napi munkába járás megkönnyítése mellett a turizmust is szolgálja.

A közúti forgalom jelentős – 2010 és 2018 közötti, 25 százalékos – bővülését és az egyre nagyobb közlekedési dugókat említve kiemelte a kerékpáros közlekedést mint alternatívát, és emlékeztetett rá, hogy szeptember 9-én indul a Bringázz a munkába! - kampány, melyhez a jelenlévők csatlakozását is kérte.

A mindennapi közlekedésben is nagy szerepe van

A Debrecen-Mikepércs között kiépült kerékpárút után a mostani, valamint a Mikepércs-Sáránd, illetve a Csemetekert és Sáránd közötti 8,3 km-es szakasz kiépítése van hátra. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere hozzátette, hogy a várostól az M4 gyorsforgalmi útig terjedő, 3,4 kilométer kerékpárútszakasz segíti a munkába járást, támogatja a turizmust és a biztonságos közlekedést is szolgálja.

A bicikliút így szinte bizonyosan előbb épül ki a két nagyváros között, mint az M35-ös autópálya romániai folytatását jelentő A3-as pálya határ és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) között elképzelt szakasz, mivel ennek megtervezéséről csak tavaly decemberben írtak alá szerződést. Ez a román sztráda lenne a Székelyföld felé tartó észak-erdélyi autópálya, amelynek megépítésénél nagyobb prioritást élvez a dél-erdélyi, Aradot, Temesvárt érintő, Bukarestbe tartó vonal. Ennek a pályának a hányatott sorsáról, a Déva melletti szakasz átadásáról nemrég több cikkben is írtunk.

Kiemelt Partnereink